İSTİKLAL MARŞIMIZ 93 YAŞINDA

Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Piri Reis Gençlik Merkezi, İstiklal Marşı’nın kabulünün 93. Yılını bir dizi etkinlikle andı.

Haber 70

Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Piri Reis Gençlik Merkezince düzenlenen, milli ve manevi değerlerin daha etkin şekilde tanıtılması ve sahip olunan tarihi, kültürel değerlerin tanıyıp benimsenmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlediği etkinlik, 12 Mart 2014 tarihinde Piri Reis Gençlik Merkezi konferans salonunda yapılan etkinliklerle anıldı.

Programda İstiklal Marşının kabulüyle ilgili sunum, Mehmet Akif Ersoy' un hayatı, yazdığı şiirler ve hikayeleri yer aldı. Programda Gençlik Merkezi sorumlusu Fahrettin Bozkaya, gençlik liderleri ve katılımcıların yanında Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi'nde öğrenim gören gençlerimizde bizlerle birlikteydi. Duygusal anların yaşandığı programda katılımcılarımız programı çok anlamlı ve güzel bulduklarını ifade ettiler.

İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ

Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, savaşın milli bir ruh içerisinde kazanılması imkanını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921'de bir güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya toplam 724 şiir katıldı. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Akif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine Türk Ordusu'na ithaf ettiği şiirini yarışmaya yolladı.

Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, Mehmet Akif'in yazdığı 'İstiklal Marşı' coşkulu alkışlarla kabul edildi. Mecliste İstiklal Marşı'nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver oldu.

İstiklal Marşımız, 12 Mart 1921'de Birinci TBMM tarafından olarak kabul edildi.