Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

18 Nisan 2024, Perşembe

Son dakika Karaman haberleri

KMÜ Öğrencisi Demircioğlu’ndan Uluslararası Proje Başarısı

KMÜ Öğrencisi Demircioğlu’ndan Uluslararası Proje Başarısı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği son sınıf öğrencisi Erhan Demircioğlu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB)  Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 10. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’na davet edildi. 
Lisans Öğrenci Kategorisinde Liderlik
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi’ne lisans öğrenci kategorisinde 6 proje başvurusu alındı. Bilim kurulu tarafından yapılan incelemeler sonucunda 6 proje içerisinden Demircioğlu’nun ‘Güneş Enerjisi İle Çalışan Oksihidrojen Cihazı İle Tekstil Boyama Atık Sularının Geri Kazanılması’ isimli projesi Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi’nde (BUTEKOM) sergilenmeye ve yatırımcılarla buluşmaya hak kazandı. 
“Tekstilde sürdürülebilir temiz üretim”
Projesi hakkında bilgi veren Erhan Demircioğlu, tekstilde sürdürülebilir temiz üretime dikkat çekerek, “Tekstil sektöründe güncel problemlerin başında boyama atık sularının arıtılması geliyor. Tekstil endüstrisinden kaynaklanan atık sular yüksek konsantrasyonda organik ve inorganik kimyasallar ile oldukça kuvvetli renk ve kalıntı içeriyor. Tekstil endüstrisi atık sularından renk ve kalıntı giderimi kimyasal arıtma prosesleri ile giderilebilir. Ancak kimyasal arıtma için kullanılan kimyasalların ekstra çevre kirliliğine sebep olması ve prosesin maliyetinin oldukça yüksek olması büyük bir sorun oluşturuyor. Projede, kimyasal arıtma proseslerine alternatif olarak enerjisini güneşten alan oksihidrojen cihazı ile su moleküllerinin boya kalıntılarından uzaklaştırılması hedeflendi. Böylece tekstil boyama endüstrisi atık suları çevreci ve maliyeti düşük bir şekilde arıtıldı. Arıtılan sular üretimde tekrar kullanılmak üzere geri kazanıldı.” şeklinde konuştu.
“Projeye büyük ilgi”
Projesinin sektörde önemli bir problemi çözeceğinin altını çizen Demircioğlu, “Ülkemizde kullanılmayan atık su geri kazanım yönteminin geliştirilmesiyle birlikte arıtma için çevreci ve maliyeti düşük bir proses ortaya çıkacak. Sürdürülebilir ihracatın oluşması ürünün kalitesi ve üreticinin kazancından geçiyor. Bu kapsamda atık suların geri kazanımı hem çevre açısından hem de maliyetin düşüşü açısından büyük önem arz ediyor.” dedi.
Demircioğlu son olarak, “Ar-Ge Proje Pazarında pek çok firma projeme büyük ilgi gösterdi. İnanıyorum ki yakın zamanda bu projeyi sektörde kullanılabilir hale getireceğim. Çalışmalarım boyunca bana destek olan başta ailem olmak üzere üniversite yönetimine ve UTİB’e teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık