Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

23 Nisan 2024, Salı

Son dakika Karaman haberleri

Rektör Ak’tan Üniversitenin Kuruluş Yıl Dönümü Mesajı

Rektör Ak’tan Üniversitenin Kuruluş Yıl Dönümü Mesajı

Hem yazılı hem de görüntülü verilen mesajda Rektör Namık Ak, üniversitenin 14’üncü kuruluş yıl dönümünü kutlarken “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı”na da değindi. Bu yıl Karaman’ın işaret edildiğini ve üniversite olarak Yunus ve Türkçeye ilişkin hassasiyetlerini göstermeye devam edeceklerini söyleyen Rektör Namık Ak, sözlerine Yunus Emre’nin “Ben dost ile dost olmuşam” şiiri ve “Aşık oldum bugün meydan içinde” şiirini okuyarak son verdi.
Rektör Namık Ak, yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi: 
“29 Mayıs 2007 tarihinde 5662 sayılı kanunla kurulan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, sürekli gelişip büyüyerek bugün ülkemizin önemli yükseköğretim kurumları arasında yerini almıştır. 
Temelleri 1987 yılında ilimizde Selçuk Üniversitesine bağlı olarak kurulan Karaman Meslek Yüksekokulu ile atılan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman’da 2007 yılına kadar açılan 3 fakülte, 2 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulunu da bünyesine katarak bugün 11 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ve 22 uygulama ve araştırma merkezi sayısına ulaşmıştır.
Üniversite, bir ilin ve ülkenin can damarlarındandır; bilimin ve araştırma geliştirme faaliyetlerinin yapıldığı, uluslararası tanınırlığı olan kurumdur. Üniversite aynı zamanda kültür, sanat, spor ve edebiyatın da neşvünema bulduğu yerdir. Öğrencileri, hocaları ve çalışanlarıyla; çevreye, kente ve sanayiye katkılarıyla güçlü bir oluşum ve sağlam bir iradedir. Gelenekleri ve hafızası vardır; bununla birlikte dinamik bir yapıdadır. Geçmişi ve bugünü değerlendirip değişimi önceden sezerek geleceğe yön verme çabasındadır. Üniversitenin en büyük çıktısı ilimdir ki bu ilim, bilimsel eserlerin ve yayınların yanı sıra dersleri, söyleşileri, projeleri, tasarıları, ürünleri, fikirleri ve baştan başa üniversitedeki tüm kültürel ortamı kapsar. O nedenle bir ilim yuvası olarak üniversite, bireye her şeyden önce özgün düşünce üretmeyi, kendine güvenmeyi ve çevresini en üstün düzeyde şekillendirmeyi öğretir. Bugün 14’üncü yılına ulaşan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, akademik ve fiziki varlığıyla, eğitim-öğretim hizmetleri, bilimsel faaliyetleri ve yetiştirdiği öğrencileriyle milletimizin iftihar kaynağı olmaya devam etmektedir.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin kuruluş günü olan 29 Mayıs 2007, ülkemizde bir yükseköğretim kurumunun doğuşunun yanı sıra milletimizin bilim ve irfan seviyesinin, entelektüel sermayesinin ve kültürel birikiminin de tezahürüdür. Nitekim Karaman, bağrında yetiştirdiği Yunus Emreler, Karamanoğlu Mehmet Beyler, Piri Reisler, Kazım Karabekir Paşalarla, nice onlarca veli, alim, devlet adamı, asker ve eğitimci ile bu birikimin en bariz şekilde görüldüğü illerimizden birisidir. Karaman’dan ve onun güzide eğitim kurumu Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinden arif, asil, aziz, necip ve kahraman milletimize ve insanlığa yön verecek daha nice yüksek şahsiyetlerin yetişeceğini ümit ediyorum. 
2021 yılının UNESCO tarafından, vefatının 700’üncü yılı nedeniyle ‘Yunus Emre Yılı’ olarak ilan edilmesi, bu yılın Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile de ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak belirlenmesi bizim için Karaman’ın işaret edilmesi demektir. Bu manada üniversite olarak yıl boyunca Yunus Emre’nin sevgi ve hoşgörü anlayışını yaymaya, onun şiirlerini her fırsatta okuyarak ve okutarak Bizim Yunus’tan ilham almaya, Yunus iklimini ilimizde, ülkemizde ve tüm dünyada yaşayıp yaşatmaya gayret edeceğiz. Ayrıca kuruluşumuzdan itibaren olduğu gibi bu yıl da Karamanoğlu Mehmet Bey’in ünlü dil fermanından aldığımız ilhamla Türkçe hassasiyetimizi gösteren çalışmalara imza atacağız. 14’üncü kuruluş yıl dönümü vesilesiyle, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese şahsım ve üniversitem adına şükranlarımı arz ediyor; üniversitemize katkı sunan ve bugün hayatta olmayan hayırseverleri de rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum.”
Rektör Namık Ak'ın 14’üncü kuruluş yıl dönümü nedeniyle okuduğu ve üniversitenin resmi YouTube hesabı olan www.youtube.com/UniversiteKMU adresinde yayınlanan şiirler şöyle:
Ben Dost ile dost olmuşam, kimseler dost olmaz bana
Münkirler bakar gülüşür, selam dahi vermez bana.
Ben Dost ile dost olayım, canımı feda kılayım
Ölmezden evvel öleyim, dünya baki kalmaz bana.
Terk eyledim kamu işi, Hak yoluna koydum başı
Dost yüzünü göriceğiz, sabr ü karar olmaz bana.
Kimseler bilmez halimi, aşk odu yaktı canımı
Seçmezem soldan sağımı, namüs ü ar olmaz bana.
Ben bir aşık-ı bi çareyim, baştan ayağa yareyim
Ben bir deli divaneyim, aklım da yar olmaz bana.
Sanırlar beni deliyim, Dost bağçesi bülbülüyüm
Mevla’nın kemter kuluyum, kimse baha saymaz bana.
Bülbül oluben öterim, Dost bağçesinde biterim
Gül alırım, gül satarım, bağ ü bağban olmaz bana
Miskin Yunus nice diyem, fâni cihanı terk edem
Yana yana Dost'a gidem, perde hicap olmaz bana.

Aşık oldum bugün meydan içinde
Benim hey pehlivan merdan içinde.
Bu dem aşkın suyuyla gayrı yudum
Acep arif benim irfan içinde.
Bugün aşk bahrinin gavvası oldum
Gevherler bulmuşum umman içinde.
Benim bugün harabat ü melamet
Benim o yürüyen seyran içinde.
Eğerçi küfür donun giydi suret
Gönül canı görür iman içinde.
Yunus, aşkınla kaimdir bu alem
Onun’çün devreder devran içinde.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık