22 Mayıs 2024, Çarşamba

Son dakika Karaman haberleri

13 Mart 2015 Tarihinden Sonra Açıkta Tavuk Satışı Yasak

13 Mart 2015 Tarihinden Sonra Açıkta Tavuk Satışı Yasak

13.02.2015 tarihli ve 29266 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile yapılan değişiklikler;
13 Mart 2015 tarihinden sonra;
1.    Perakende işletmeleri (Kasap, market, şarküteri vb.) kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapamayacaktır. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlayabilecektir. 
2.    Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilecek ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulacaktır. Ancak tüketici talebi doğrultusunda işletmeci satın alınan ürünü parçalayabilecektir.
3.     Çiğ kırmızı etler ise; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı 3 üncü mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilecektir.
4.    Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamayacaktır. 
5.    Bu Tebliğ kapsamına girmeyen mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabildot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri bu tebliğe uygun olacaktır.
6.    Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde muhafaza edilerek sevk edilip ve satışa sunulabilecektir.
7.    Et ve Et Ürünleri Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketlerinde; 
a.    Ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilecek,
b.    Ürün etiketlerinde marka dâhil olmak üzere ‘%100’, ‘%100 Dana eti’ ya da ‘%100 göğüs eti’ gibi ifadeler/logolar kullanılamayacak,
c.    Ürünlerin etiketinde ısıl işlem uygulanmış et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün grupları ürün adı olarak kullanılamayacak, 
d.    Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerli olacaktır.
01 Temmuz 2015 tarihinden sonra;
Perakende işletmecileri (kasap, market vb.) ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretemeyecektir.

 

yukarı çık