Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

28 Nisan 2024, Pazar

Son dakika Karaman haberleri

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNE KİM NE MESAJ VERDİ

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNE KİM NE MESAJ VERDİ

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde  Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.

Dün ülkenin bağımsızlığı ve Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda zafer için mücadele eden, omzunda top mermisi taşıyan kadınlarımız, bugün de fedakarlığa ve çok çalışmaya, böylece, Ortaçağ'ın karanlığına gömülmek istenen ülkeye ve çocukların geleceğine sahip çıkacaktır. 1934 yılında Cumhuriyet Halk Partisi kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını vererek Dünya’da bir ilki gerçekleştirmiş kadınlarımızın ülkemizde söz hakkı olduğunu ortaya koymuştur, son yapılan tüzük değişikliğimiz ile yüzde 33 cinsiyet kotası uygulamamız kadınlarımızın siyasette, yönetimlerde daha fazla yer bulmaları için önemli bir adım olmuştur.

Ne yazık ki günümüzde kadınlar, ilgi, destek ve katkıdan yoksundur. Binbir güçlükle iş sahibi olan kadınlarımızın çoğu taşeron firmaların insafına terk edilmiştir. Hakkını arayan işçilerimiz, atama bekleyen öğretmenlerimiz, karın tokluğuna tarlalarda, seralarda çalışan tarım işçilerimiz, güvencesiz olarak ev işlerine giden ve ayrıca en ağır işlerden biri olan ev kadınlığı da yapan analarımız, bacılarımız, eşlerimiz sizlere sesleniyoruz: Sorunlarınız bizim de sorunlarımızdır. Sizin sorunlarınız gibi, emekli maaşlarıyla işsiz çocuklarına ve torunlarına bakmak zorunda kalan yaşlılarımızın, şiddet gören, öldürülen, okulda olması gerekirken çocuk yaşta anne olmaya zorlanan kızlarımızın sorunları da bizim sorunlarımızdır.

Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında da hem ülkemizi çağdaş uluslar içinde hak ettiği yere getirecek, hem de kadınlarımızı özgürlüğüne ve sosyal güvenceye kavuşturarak insanca yaşamalarını sağlayacağız. Örgütlerimize, kadınlarımıza, gençlerimize ve halkımıza güvenerek başlattığımız iktidar yürüyüşü, sizin çok çalışmanızla, katkı, destek ve fedakarlıklarınızla başarıya ulaşacaktır. Kadınlarımız anadır, bacıdır, yardır, yoldaştır, şefkat dolu yüreğine kocaman Dünya’yı sığdırandır.

Bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kutlu olsun. Saygılarımla.

 

Ahmet ERTUĞRUL

Cumhuriyet Halk Partisi

Karaman İl Başkanı

 

8 Mart Dünya'da kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu bir yaşam özlemlerini dile getirdikleri gündür.

Doğumdan ölüme kadar, her alanda hayatın bir parçası olan bizi biz yapan kadınlarımız;

töre ve namus cinayetlerine kurban edilmediği, eğitim almaları gereken yaşlarda gelin edilip taşıyamayacakları sorumluluklar altında hayatlarının cehenneme çevrilmediği, açlık ve yoksullukla mücadele etmek zorunda bırakılmadıkları, çocuklarımız için gelecek kaygısı duymadan savaşsız ve sömürüsüz bir Türkiye için bütün kadınlarımızın  daha huzurlu ve mutlu yaşayacakları bir Dünya özlemiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüzü en içten duygularımla kutluyorum.

 

Merih ÜNVER

Cumhuriyet Halk Partisi

Karaman Belediye Başkan Adayı

İL GENEL MECLİS BAŞKANI MUSTAFA BAYIRIN KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

8 Mart’ın Dünya Kadınlar Gününün Yurdumuzda kutlanması ve uluslararası düzeyde kabul görmesi 1970’lere rastlasa da, bu tarihe kaynaklık eden olay 1800’lü yılların ortasına rastlamaktadır. Kadınlar için bir bilinçlenme ve dayanışma günü olarak da bilinen” 8 Mart Dünya Kadınlar Günü” tüm dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu bir hayat özlemleri ile isteklerini dile getirdikleri bir gün olarak kutlanmaktadır.

Bu nedenle; kadınlarımızın toplumsal hayatta kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri, bilimde, sanatta, siyasette kısacası her alanda daha etkin rol almaları toplumsal kalkınmamıza hız verecektir. Günümüz toplumlarında, gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden biride; o toplumdaki kadınların özgürlüğü, saygınlığı, üretim ve yönetimdeki yeri ile ölçülmektedir. Geçmişten günümüze baktığımızda Türk kadını tarihimizin her evresinde toplumsal hayatımızın, millet ve devlet yapımızın odağında yer almış,  feragat ve fedakârlıkların en yücesini yapmışlardır. Kurtuluş Savaşında; kanını, canını, emeğini ve evladını memleketin kurtuluşuna ve bağımsızlığına adamıştır.

Her ne kadar 8 Mart kadınlar günü olarak kutlansa da bu bir günlük kutlamayla geçiştirilecek bir konu değildir. Kadın anadır, bacıdır, eştir, sevgilidir. Kadın yuvanın merkezidir. Kadın insanın cennete girmesine vesile olan kişidir. Bu nedenle bu kutlamalar bir gün değil günün her saatinde yılın her gününde kadınlarımıza saygı göstermek boynumuzun borcudur. Şiddetin olmadığı, töre cinayetlerinin olmadığı, insanların insanca yaşadığı bir dünya dileğiyle bütün annelerin ellerinden öperim.

 

Mustafa BAYIR

İl Genel Meclis Başkanı

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Emine ŞİMŞEK;

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olma mücadelesinin başlangıcı olarak kabul edilir. 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart’ı; Kadın Hakları ve Dünya Barışı Günü olarak ilan etmiştir. Böylece, 8 Mart kadınların yüzyılı aşkın mücadele ve dayanışmasının kutlandığı gün olmuştur.

Bu mücadele, Cumhuriyetimizin ilanından sonra oldukça ileri bir düzeye ulaşmıştır.

“Şuna kani olmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir” diyen büyük Atatürk’ün desteğiyle yürütülen çalışmalar sonucu, kadınlarımız, diğer birçok ülkedeki hemcinslerine göre oldukça ileri bir konum elde etmişlerdir.

AK Partinin 12 yıllık iktidarlığı ve Genel başkanımız, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, kadınlarımızın arzu ettiğimiz konuma ulaşması için önemli çalışmalara imza atıldı.

Cumhuriyet tarihinde ilk defa TBMM’de ‘’Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’’ kuruldu.

2003 yılında aile mahkemeleri kuruldu. Aile içi sorunların bu ihtisas mahkemelerinde, evli hâkimler tarafından görülmesine karar verildi.

2003 yılında çıkarılan iş kanununda iş yerlerindeki taciz olayları suç kapsamına alındı ve taciz suçu işleyenlerin cezalandırılacağı hükmüne bağlandı.

19 Haziran 2003 TBMM’de kabul edilen 6. Uyum Paketi kapsamında TCK’da bir takım değişiklikler yapılmıştır. Töre cinayetleri nitelikli adam öldürme kapsamına alınmış, ceza indirimini öngören madde kaldırılmıştır.

2004 tarihinde Anayasanın “Kanun önünde eşitlik” konulu 10. maddesinde Almanya anayasası esas alınarak düzenlemeye gidilmiştir. Buna göre “Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçirilmesini sağlamakla yükümlüdür” hükmü getirilmiştir.

 22 Ocak 2004 tarihinde yayımlanan Başbakanlık genelgesi ile devlet personel alımlarının, görevin gerektirdiği niteliklere uygun olarak ve ayrım gözetilmeden yapılması konusunda ilgili birimler talim atlandırılmıştır.

Sosyal Devlet uygulamalarının % 70 yararlanıcıları kadınlardır. Kız çocuklarının okutulması özel uygulamalarla ayrıca desteklendi.

Töre cinayetleri kişiye bağlı suç kapsamına alındı. Cezalar ağırlaştırıldı. Aile içi tecavüz suç olarak tanımladı. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için başbakanlık genelgesi yayınladı ve kurumlardan periyodik olarak raporlar talep edildi.

Şiddete uğrayan kadın ve çocuklara danışmanlık hizmeti veren ALO 183 HATTI açıldı.

2003’te yapılan düzenleme ile iş hayatında ayrımcılığı önlemek üzere, İş Kanunda “eşit işe eşit ücret” düzenlemesi getirildi.

Sayın başbakanımız 3 çocuk tavsiyesiyle görmezden gelinen, “eşit işe eşit ücret” düzenlemesi, özürlü çocuğu olan anneye erken emeklilik, doğum izinlerinin artırılması, iki çocuğa kadar anneye doğum borçlanması ve 25 Mayıs 2010 tarihinde yayınlanan “kadın istihdamı” genelgesi ve iş hayatına dair daha nice düzenleme AK Parti iktidarında hayat buldu.

Bu bağlamda 2008’de sosyal güvenlik kanunda gerçekleştirilen düzenleme ile kadın sigortalıların doğum nedeniyle çalışmadıkları süreler için borçlanma imkânı sağlandı. Ev hizmetlerinde çalışanlar sigorta kapsamına alındı.

El sanatları işiyle uğraşan kadınlara isteğe bağlı sigorta primlerini ödeyebilme imkânı getirildi.

Özürlü çocuğu olan anneye 5 yıl erken emekli olma yolu açıldı.

Kadın istihdamını arttırmak amacıyla, 2008 yılında hazırlanan teşvik paketiyle kadın ve gençlerin sigorta primlerinin 5 yıl süreyle kademeli olarak devlet tarafından ödenmesine başlandı.

2010 yılında ‘’Kadın istihdamı üst kurulu’’ oluşturuldu. Cinsiyete dayalı ayrımcılıkların önlenmesi ve uygulamaların takibine başlandı.

''Çocuk yaşta birinin çocuk sahibi olması kabul edilmeyip'' bu konuda eğitime yönelik çalışmalar hız kazanmıştır.

Ailelere internet eğitimi verilmesi ve 150 bin haneyi ilgilendiren eşi vefat etmiş kadınlara verilecek olan maaş kadına huzur ortamı sağlayan hizmetler arasında.

Şiddet mağdurlarının korunmasında, Elektronik Destek Sistemi pilot uygulaması başlatıldı.

14 pilot ilde ŞÖNİM (Şiddeti önleme ve izleme merkezi) kuruldu. Yeni Büyükşehir kanunuyla nüfusu 100 bini geçen illerde Kadın Konuk Evi açılma zorunluluğu getirildi.

Kadınları çeşitli tehlikelerden korumaya yönelik olarak son on ayda bin olan kadın korunma evleri bin yedi yüze çıkartıldı.

Bizlerde biliyoruz ki ‘’Kadına Yönelik Şiddette’’ yasa çıkarmak ve eğitim vermek yeterli değildir. Kadını cinsel bir obje gibi simgeleştiren görüşleri yıkmadan istediğimiz hedefe ulaşamayız.

Bu konuda insanlardan anlayış, hoşgörü ve saygı bekliyoruz. Bunları yükselen bir değer haline getirip hukuk devleti olma konusunda ikisini baş başa götürüp eğitimle de toplumdaki algıyı yönetip, bütünüyle temel sorunları ortadan kaldırmak durumundayız.

 

 

"Kadınların yanı sıra son zamanlarda erkekler de kadınların safhında yer almaya başladı. Bu çok sevindirici bir gelişme. Şiddetten uzak ve eşit bir dünya, ancak kadın ve erkeğin kol kola mücadelesiyle mümkün olabilir. Erkeği yetiştiren kadındır. Kadın dövülen değil övülen olmalı, kadın ezilen değil sevilen olmalıdır" 

Kadınlarımız, siyasetten eğitime, iş yaşamından toplumsal hayata varıncaya kadar her alanda, “lütfedilmiş haklar” ın değil, “kazanılmış haklar” ın peşindedir. Bu elbette meşakkat demektir, çaba ve kararlılık demektir. Kadınların haklı mücadelesini anlamayanlara ve anlamak istemeyenlere hatırlatıyorum; kadınlarımızda bu kararlılık fazlasıyla mevcuttur.

Bu duygu ve düşüncelerle yaşamımızın doğumdan ölüme her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren, ailenin ve toplumun temel taşı olan Peygamberimizin (Cennet annelerin ayakları altındadır) sözünün muhatabı olan tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlarım.

 

                                                                                                     

                                                                                                      Emine ŞİMŞEK

                                                                                               AK Parti Kadın Kolları Başkanı 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık