Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

29 Mart 2024, Cuma

Son dakika Karaman haberleri

Çiftçilerin Sorunları Hakkında İstişare Toplantısı Düzenlendi

Çiftçilerin Sorunları Hakkında İstişare Toplantısı Düzenlendi

Karaman Ziraat Odası ev sahipliğinde, Kazımkarabekir Belediye Başkanı Ali İhsan ALANLI,  Sudurağı Belediye Başkanı Derviş Mehmet CEYHAN, Akçaşehir Belediye Başkanı Mustafa BALTA, Kazımkarabekir Ziraat Odası Başkanı Mehmet BÜYÜKSARAÇ,  katılımlarıyla Mısır fiyatlarındaki düşüş başta olmak üzere girdilerde artan maliyetler  başta olmak üzere Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları hakkında istişare toplantısı düzenlendi.
Toplantının açılış Konuşmasını yapan Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep MUĞLU, Çiftçilerimizden toplanan üretim sorunlarını başlıklar halinde sunarak;  Son aylarda ülkemizin ekonomik açıdan sıkıntılı günler geçirmektedir. Yaşanan sıkıntılı süreçten maalesef ki Ülkemizde üretimin temel taşı olan Çiftçilerimizde bu süreçten olumsuz etkilenmektedir.
Yaşanan sıkıntıları başlıklar halinde ele alacak olursak bunlar; 
Türkiye’nin mısır ithal ettiği ülkelerdeki üretim maliyetleri bizim çiftçimizden çok daha düşüktür. Tarım girdileri bakımından dışa bağımlı olan Türkiye dünyada mazotun en pahalı satıldığı ülkelerden birisidir. Gübredeki vergi indirimleri çiftçiye yansıtılmadığı gibi, fiyatlar sürekli olarak artmaktadır. Buna karşılık mısır üreticisinin yeterince desteklendiğini söylemek mümkün değildir. Unutmamak gerekir ki kendi çiftçisini desteklemeyen ülkeler, ithalat yoluyla başka ülkelerin çiftçisini desteklemiş olurlar.
Bu sorunların çözümü noktasında en başta Devletimizin Çiftçimizi uygun Tarım ürünlerine teşvik etmesi gelmektedir. Tarım Bakanlığımızın ‘Havza Bazlı Destekleme’ modelini bir an evvel gözden geçirip, bölgeden bölgeye ve coğrafi koşullara göre değişen Tarım Politikası ve bununla beraber istemsiz şekilde oluşan yer altı ve yer üstü su kaynakları problemi, Pazar ve düşük Fiyat sorunlarının çözümü de beraberinde sağlanmış olacaktır. Bununla birlikte Elektrik, Mazot, gübre ve tohumda KDV, ÖTV vb. indirimlerin biran evvel uygulamaya geçerek maliyetlerin düşürülmesi aşamasında vakit kaybetmeden indirimlerin çiftçimize yansıtılması gerekmektedir. 
Mısır hasadının sonuna gelinmiş olmasına rağmen, TMO henüz müdahale alım fiyatı açıklamamıştır. Üstelik 15 Ağustos 2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararname ile TMO’ya 31 Temmuz 2019 tarihine kadar geçerli olmak üzere 700 bin ton mısır için gümrüksüz ithalat yetkisi verilmiştir. Mısır ithalatında gümrük vergisi sıfırlanınca mısır alım fiyatları da düşmüş; mazotu, gübreyi, tarım ilaçlarını zamlı fiyatlarla alan üreticiler, ürünlerini eski fiyatlardan satınca perişan olmuşlardır. Yaşanan Süreçte TMO acil olarak Mısır Taban Fiyatını 1.100 TL altında olmayacak şekilde açıklamalı, gereksiz ve zamansız Mısır ithalat politikasına acilen son verilerek, Mısır fiyatlarındaki düşüş engellenmelidir. Enflasyonla Topyekûn Mücadele programı kapsamında bir %10 indirim daha geldi. Şu an DAP gübresi ve diğer gübrelerin acil olarak fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. Ayrıca daha önce gübresini yüksek fiyattan alan üreticilerimizin fiyatlarıda bu rakamlara çekilmelidir.
Türk Çiftçisi her zaman olduğu gibi devletinin yanındadır. Üreticimizin yaşadığı sorunları ve çözüm yollarını en kısa sürede Bakanlığa iletmiş olacağız.  Dedi.
Kazımkarabekir Belediye Başkanımız Sn. Ali İhsan ALANLI ise konuşmasında; Üretim yapan Çiftçimizin maliyetlerini düşürmek adına Devletimizin Mazot, Elektrik, Gübre ve Tohumda, KDV indirimi, ‘Havza Bazlı Destek’ politikasının yeniden gözden geçirilerek bölgeye uygun tarım ürünlerinin teşvik edilmesi adına desteklemelerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Akçaşehir Belediye Başkanı Sn. Mustafa BALTA konuşmasında; ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılı günlerde Çiftçiler olarak sorunlarla beraberinde çözüm önerilerinin de sunulması gerektiğini dile getirirken, maliyetleri düşürmek adına gelen indirimlerin gübre ve tohum fiyatlarına yansıtılıp, bölge yapısına uygun ürünlerin teşvik edilmesi adına bakanlığımızın acil olarak eylemde bulunması gerektiğini vurguladı.
Sudurağı Belediye Başkanımız Sn. Derviş Mehmet CEYHAN;  ‘şüphesiz ki ülkemiz, Ekonomik açıdan sıkıntılı günler geçirmektedir. Bu sorunların çözümü konusunda Tarım Bakanlığına ve Hükümetimize önemli görevler düşmektedir. Çiftçimizin en önemli sorunlarından olan üretim maliyetlerin düşürülmesi ve su problemlerinin çözümü noktasında, Bakanlığın bölgemizde Mısır üretiminden ziyade buğday üretimini teşvik etmek amacıyla buğday da ödenen desteğe kiloda 1 tl olacak şekilde destek verilmesi gerekmektedir.’

Toplantın Sonunda Söz alan Başkan Muğlu, tespit edilen sorunlarımızı Rapor haline getirerek İl Milletvekillerimize Genel merkezimize, Bakanlığa ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Sn. Lütfi ELVAN’a teslim edilecektir. Dedi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık