Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

02 Mayıs 2024, Perşembe

Son dakika Karaman haberleri

ELVAN VE AKGÜN KÖYLERİ FET ETTİ “BİR KÖY BİR ÜRÜN PROJESİ”

ELVAN VE AKGÜN KÖYLERİ FET ETTİ “BİR KÖY BİR ÜRÜN PROJESİ”

 İlimiz çiftçisinin gelirlerinin yükseltilerek refah seviyesinin arttırılması amacıyla çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Ayrancı İlçesi Kıraman Köyünde 500 dekar alanı sulayacak geomembran havuz İl Özel İdaresince yapılmış ve söz konusu alanda yine Özel İdare Destekli 1.000 adet kiraz fidanı çiftçilerimize dağıtımı yapılarak dikimi gerçekleştirilmiştir.

Konu hakkında bir açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ: “Karaman ülkemizin en az yağış alan illerinden biridir. Özellikle de Ayrancı İlçemiz bu bakımdan geniş tarım alanları olmasına rağmen su sıkıntısı nedeniyle yeterli tarımsal üretimi elde edememektedir. Bu sorunun giderilmesi için TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanı Milletvekilleri Lütfi ELVAN ve Mevlüt AKGÜN yoğun çaba göstermekte ve İl Özel İdaresince çeşitli projeler yürütülmektedir. Bu çalışmalardan birisi olan İl Özel İdaresince Ayrancı İlçesi Kıraman köyüne sulama amaçlı Gölet ve Geomembran havuzu  yapılmıştır. Söz konusu alanda Milletvekilleri ELVAN ve beraberindeki heyet ile birlikte yaptıkları inceleme gezisinde buğday ve arpa ekimi yapılan 500 dekar büyüklüğündeki bu alanın sulamaya açılaması sonucu kurulan kapama kiraz bahçeleri ile çiftçilerimiz çok daha yüksek gelir elde edeceklerdir dedi.

Sonbahar mevsiminde İl Özel İdaresince %50 destekli dağıtılan kiraz fidanlarından 1.000 adet fidan Kıraman köylülerine dağıtılarak dikimi yaptırılmıştır. Kiraz fidanlarının bu bölgedeki adaptasyonu takip edilerek fidan sayısı artırılacaktır. Sulamaya açılan  bu alanda yüksek gelir getirecek alternatif ürün geç turfanda  Kiraz üretimi yapılacaktır.

Tarımsal projelerin köylerimizde uygulanmasında rehber olacak bir çalışma olan Karaman Tarım Haritasını hazırlayarak hangi bölgede hangi ürünün yetiştiğini belirledik ve Karaman ilimizin iklim, coğrafi yapısı ve su faktörleri göz önünde bulundurularak köylerimize uygun bitkisel üretim faaliyetlerinin planlı bir şekilde yapılması amacıyla “Bir Köy Bir Ürün Projesini” ortaya koyduk. Bu proje kapsamında Köylerimize ve çiftçilerimize uygun ürünler desteklenerek üretimi teşvik edilecektir. Proje ile teşvik edilen ürünlerin üretim sahası genişletilerek elde edilecek standart kaliteli ve yüksek verimli ürünlerin pazarlama sorunu yaşamayacağı bir gerçektir. Üretim miktarının artmasının tek başına yeterli olmadığı ihracata dönük ürün yetiştirmenin zorunlu olduğu gerçeğiyle standart, pestisit kalıntısı bulunmayan ve talep edilen ürünlerin yetiştirilmesi daha akılcı olacaktır. 0900 kiraz çeşidi bugün 28-30 kalibre boyutlarında yurtdışına pazarlanmaktadır. Sarıveliler, Başyayla ve Ermenek ilçelerimizden 2012 yılında ihraçlık kiraz üretimi yapan kiraz üreticilerimiz ürünlerinin kilogramını 3 TL ile 5,5 TL den satmışlardır. Aynı kalitede kirazı Kıramanda da üretip buradan kiraz ihracatı yapabiliriz” dedi.








Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık