Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

03 Mayıs 2024, Cuma

Son dakika Karaman haberleri

Hurda traktörler toplanıyor

Hurda traktörler toplanıyor

 25 yaş üstü traktörler hurda sınıfı olarak toplanacak. Konyalı çiftçileri de yakından ilgilendiren proje kapsamında toplanacak traktörler Makine Kimya Entdüstrisi'ne teslim edilecek. Konuyla ilgili gazetemize bilgiler veren Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Tekbaş, Hurda Traktör Projesiyle 25 yaş ve üstü traktörlerin hurdaya ayrılacağını açıkladı. Tarım ve Hayvancılık Fuarı'na katılmak için Konya'ya gelen TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Tekbaş, Hurda Traktör Projesi'nin Türk tarımı için önemine dikkat çekti.

 

İSPANYA'DA BAŞARILI OLDU

 

25 yaş ve üzeri traktörlerin hurdaya ayrılma sürecinin nasıl işleyeceğinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Tekbaş, çiftçiye zarar vermeden, ayağı yere basan sağlam temellere oluşturulmuş bir takvim hazırlanması istediklerini söyledi. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 400 adet traktör bulunduğunu aktaran Tekbaş, “Bunların yüzde 50'si 25 yaş ve üzeri traktörlerdir. Hurda Traktör Projesi İspanya'da başarıyla uygulanıyor. Her yıl egzoz hacmi bakımından çevreyi kirleteyen, yakıt zaman bakımından, bakım onarımın bakımından çiftçiye bir katkı sağlamayan bu traktörlerin kademeli olarak piyasadan çekilmesi gerekiyor” dedi.

 

FİYATLAR 10-15 BİN TL ARASINDA

 

Çiftçinin elindeki traktörlerin 10-15 bin TL arası bir fiyata satın alınacağını ve yenisiyle değiştirileceğini belirten Tekbaş, “Biz öncelikle traktörlerin 40 yaş, 39 yaştan başlayarak, kademeli olarak toplanılmasını öneriyoruz. Çiftçimiz elindeki traktörleri devletimizin bir kuruluşu olan Makine Kimya Endüstrisi'ne bağlı olan Hurdasan'a teslim edecek. Hurda traktör 10 ile 15 bin TL arasında bir fiyata devlete teslim edilmiş olacak. Çiftçimiz elindeki rakamla galericiye veya fabrikaya gidecek, onu peşinata saydıracak ve yeni traktör sahibi olacak. Zaten traktörde motor ve şase numarası olduğu için ülkemizde desteklenen en büyük sektör” diye konuştu.

 

EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

 

Hurda Traktör Projesi'nin henüz hayata geçmediğini aktaran Tekbaş, “Bu projenin bir an önce hayata geçirilmesini istiyorum. Henüz eski traktörler toplanmaya başlanmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki bir toplantıda hurda traktörlerin toplatılması talimatı vermişti. Biz de bu projeyi gündemde tutmaya çalışıyoruz, gündeme almaya çalışıyoruz. Traktör konusu ülkemiz için çok önemli. Şu andaki hurda traktörlerin devletimize getirdiği 1 yıllık yük, şu anda Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın vermiş olduğu senelik destekler kadar. Eski traktörler çok fazla iş ve enerji kaybına neden oluyor” ifadelerini kullandı. Türkiye'nin dünya traktör pazarında 5. sırada yer aldığını ifade eden Tekbaş, şunları kaydetti: “25 yaşından büyük yaklaşık yarım milyon traktör bulunmaktadır. Traktörlerin yaş ortalaması 35'tir. Bu traktörlerin fazla yakıt ve yağ sarfiyatı, bakım onarım masrafı ve yarattığı iş kaybının ülke ekonomisine yıllık maliyeti 6 milyar TL'dir. Yani her sene çifçiye verilen tarım destekleri kadar bir bütçe ziyan olmaktadır. Hurda Traktör Projesi'nin hayata geçmesi için sektör temsilcilerinin ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın özel gayretini bekliyoruz.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık