Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

16 Nisan 2024, Salı

Son dakika Karaman haberleri

İl Müdürlüğünden Üreticilerimize 3 Proje 3 Destek

İl Müdürlüğünden Üreticilerimize 3 Proje 3 Destek

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından ilk defa bu yıluygulanmakta olan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi” Projesinin alt projesi (Kırsalda Nadas-Atıl Alanlarının Daraltılmasında Nohut Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi) kapsamında nohut tohumu “Sağlıklı arı, Sağlıklı Bal, Sağlıklı İnsan” projesi kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Arı yetiştiricileri Birliği ve İl Özel İdaresinin katkılarıyla varroa parazitine karşı mücadele etmek amacıyla 50 bin arılı kovan için 5 bin 360 kutu varroa parazit ilacı dağıtımı yapılırken; İpekböceği yatırımlarının desteklenmesi projesi kapsamında destekleme başvurusu kabul edilen üreticilere 120.000 TL.’lik temsili çekler verildi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleştirilen nohut tohumu dağıtımı ve varroa ilacı dağıtım programına Vali Mehmet Alpaslan Işık, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Dair Başkanı Veyis YURTKULU, Vali Yardımcısı Mehmet Özmen, İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş, İl Genel Meclis Başkanı Adem Kapar, AK Parti İl Başkanı Abidin Çağlayan, İl Genel Meclis Üyeleri Mustafa YANGÖZ Adem GÖK Mustafa ATABAY Çevre Şehircilik İl Müdürü Türkmen HACIHALİLOĞLU TKDK Koordinatörü Özgür ÖZTÜRK, Ziraat Odası Başkanı Mehmet BAYRAM , Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa KANSIZ, Ticaret Borsası Başkanı Ekrem ÇAVAŞ Damızlık Birliği Başkanı Ali DORLA Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel YAMAN, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Selim AKKUŞ , Tarım Kredi Müdürü Yusuf MIH Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Gürsel YASAN, Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet YILDIZ, Veteriner Hekimler Odası Başkanı İsmail ÇOLAK, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Rıdvan TUŞAT , muhtarlarımız, oda ve birliklerimizin yönetim kurulu üyeleri ile üreticilerimiz katıldı. 
Tarım ve Orman İl Müdürü Yusuf Şahinbaş ve Arıcılar Birliği Başkanı Gürsel Yasan’ın projelerle ilgili bilgiler verdiği açılış konuşmalarının ardından ülkemizin tarım sektöründe geldiği ve bulunduğu nokta hakkında katılımcılara bilgiler veren Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, Karamanlı çiftçilerimizin büyük bir özveriyle üretim yapmasının sonucunda Karaman’ın tarım sektöründe sadece üreten değil aynı zamanda ihraç eden bir konuma gelmesinin memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyledi. Bitkisel Üretim Genel Müdürü Hasdemir konuşmasının devamında; “Dünyanın en modern elma bahçelerinin olduğu bugün üretilen buğdayın katma değer ürüne çevirerek dünyanın dört bir tarafına ihraç eden bir Karamandan bahsediyoruz. İşte yapılan bu çalışmalarla ülkemiz ihracat fazlası veren bir ülke konumundadır. Ülkemizin şu anki nüfusu ve gelecekteki nüfusunu düşündüğümüzde bitkisel üretimi daha da artırmak durumundayız. Türkiye bulunduğu bölge itibariyle önemli bir stratejik konuma sahip bu nedenle gelecek yıllarda üretimi artıracak çalışmalar yapmak durumundayız. Bu çalışmaların bir bölümü de bu sene Karamanda başlatacağımızı tarım arazilerin kullanımı çerçevesindeki ve nadas alanlarını daraltmaya imkân sağlayan baklagiller ekiminde nohut ekimine yönelik çalışmalardır. Çünkü nohut bu coğrafyanın kadim ürünlerinden biri olup dünyanın dört bir yanına ihracat imkânı oluşan önemli bir besleyici özelliği olan bitkisel ürünlerden biridir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye’de bir karış tarım toprağı boş kalmayana kadar toprakla
tohumu buluşturacaksınız şeklinde talimatları olmuştu. Bu talimatın Karamanda yerine geliyor olduğunu görmek bizi ziyadesiyle memnun etti. Tarım ve Orman bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin ifade ettiği gibi insanlığı doyuran ülke dünyanın lider ülkesi olacaktır. Bu lider ülke olma yolunda da Karaman Türk tarımına önemli katkılar vermektedir” dedi.
Vali Mehmet Alpaslan Işık, bugün dağıtımı gerçekleştirilecek olan nohut tohumu ve varroa parazit ilacının çiftçilerimiz ve üreticilerimiz için bereketli ve sağlıklı ürünler yetiştirmesine vesile olması dileklerinde bulunarak Türkiye’nin yetiştirdiği ürünler açısından kendi kendine yetebilen ender ülkelerden birisi olduğunu söyledi.
Karamanın tarım sektöründe önemli bir konumda olduğuna dikkat çektiği konuşmasında emeği geçenlere teşekkür eden Vali Işık, tüm dünyanın en büyük sorunu olan küresel ısınma sonrasında yaşanan kuraklığın ve kıtlığın ister istemez kaçınılmaz hele geldiğini belirterek Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde oluşturulan tarım politikalarıyla birlikte ülkemizin dünya ülkeleri arasında lider bir ülke konumuna geldiğini söyledi.
Protokol konuşmalarının ardından Vali Işık ve protokol üyeleri tarafından çiftçilere nohut
tohumu arı yetiştiricilerine ise varroa parazit ilacının dağıtımı gerçekleştirildi. Proje çerçevesinde il genelinde toplam 414 çiftçimize 60 ton nohut tohumu ile birlikte yine il genelinde 587 arı yetiştiricimize 50 bin arılı kovan için 5 bin 360 kutu varroa parazit ilacı dağıtımı yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yıl ilimizde ilk defa kapsama alınan ipekböceği yatırımlarının desteklenmesi projesi kapsamında yatırım başvurusu kabul edilen 2 Üreticimize 120.000 tl lik temsili çekler Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Mehmet Hasdemir ve Valimiz  Mehmet Alpaslan Işık tarafından verildi.

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık