Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

27 Nisan 2024, Cumartesi

Son dakika Karaman haberleri

KARAMAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

KARAMAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

 Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla 2004 yılından beri Ekim ayında Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri yurt genelinde olduğu gibi ilimizde de düzenlenmektedir.

Meme kanseri meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olankanser türüdür. Her 8-10 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber, kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat fazladır. 1970'lerden bu yana meme kanserinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır ve bu artışa modern, Batılı yaşam tarzı sebep olarak gösterilmektedir.

Kadınlarda kansere bağlı ölümlerin yüzde 15’ inden meme kanseri sorumludur. Erkeklerde de meme kanseri nadir olarak görülür. Türkiye de yıllık 30 bin yeni meme kanseri olgusuna tanı konulmaktadır

Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir.

Meme Kanserinden Şikâyetler:

 

Kadınların birçoğu kendi kendilerine yaptıkları muayenelerde meme kanserini erken evrede yakalayabilmektedir.

Memede ele gelen “ ağrısız kitle”  meme kanserinin ilk bulgusudur. Memede ağrı hissi meme kanserinde genelde olmaz.

 Meme kanserinin diğer bulguları;

1- Bir memede belirgin şişme

2- Meme cildinde gamzeleşme

3- Meme baş etrafındaki deride renk değişikliği

4- Meme başlarında asimetri

5- Meme başından kanlı akıntılar olması.

            Meme ile ilgili pek çok hastalıklar meme kanseri ile karışarak kişilerde endişeler oluşturabilir.

  • Meme kanseri bulaşıcı değildir, başka bir hastadan bulaşmaz.
  • Meme kanseri, stresle veya memeye travmayla (darbeyle) meydana gelmez.

Meme Kanserinde Tanı:

 

·         Tüm kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı son derece önemli ve hayat kurtarıcıdır

·         Memedeki şüpheli kitleleri tanımlamada üç önemli metot rol oynar.

·         Meme Muayenesi

·         Meme Ultrasonu

·         Mamografi

·         Kesin tanı ise memede tespit edilen şüpheli kitleden biyopsi alınarak yapılan patolojik inceleme ile konulabilir.

·         Biyopsi “İnce İğne Aspirasyonu” ( FNA )  adı verilen ince bir enjektörle kitle içinden örnek alınması ile olabilse de bazı durumlarda küçük bir cerrahi müdahale ile memedeki kitleden parça alınması veya parçanın tümüyle çıkartılması şekillerinde de olabilir.

·         Tüm yöntemlerle alınan parçalar patolojik olarak değerlendirilip kanser olup olmadığına bakılır. Patolojik tanı kanser yönünde ise kanserin tipine ve davranış özelliklerini ortaya çıkaracak özelliklerine bakılır.

·         Meme kanseri tanısı konduktan sonra hastalığın yaygınlığını değerlendirmek açısından koltuk altı lenf bezlerinde irileşme olup olmadığı da not edilir. Daha sonra akciğer grafisi, karaciğer görüntülemesi ve diğer bazı kan testleri yapılarak kanserin yaygınlığı araştırılır. 

·         Meme kanserini % 80’ ini aylık olarak kendi kendine yaptığımız meme muayenesi ile tanıyabilir ve bu şekilde erken safhada hekime gelebilirsiniz.

Tarama ile önlenebilecek kanserlerden olan Meme Kanserinin Avrupa Birliği Ülkeleri ulusal kanser kontrol programlarına entegre edilmesi ve bu ülkelerin deneyimlerinden yola çıkarak; Bakanlığımız tarafından Türkiye’de “Meme Kanseri Taramaları için Eğitim Merkezi (KETEM) açılarak Meme Kanserinin toplum tabanlı taramalarına aktif olarak İlimizde 01/06/2009 tarihinde başlanmıştır.

 

Meme Kanserlerinde Tedavi:

Tedavi aşamasında nelerin uygulanacağı daha çok tümörün evrelendirilmesine tipine ve büyüklüğüne bağlıdır.

Bazı küçük tümörlerde kanserin yayılımı olmamışsa sadece cerrahi yöntemle tümörün çıkarılması yeterli gelebilir. Cerrahi işlemden sonra hastalığın yaygınlık derecesi ve tipine bakılarak radyoterapi, kemoterapi veya hormonoterapi de tedaviye eklenir.

Meme kanserinin tam olarak iyileşme sonrasında nüksleri atlamamak için takip çok önemlidir. Takiplerde kanserin tam olarak ortadan kalktığı izlenirse bu bölgeye düzeltici ve estetik operasyonlar uygulanabilir. Bu hastalarda psikolojik destek son derece önemlidir.

Karaman Devlet Hastanesi 82. Yıl ek bina bahçesindeki ( KETEM) Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezimize, aşağıda belirtilen yaşlardaki bayanlar en kısa zamanda vakit kaybetmeden ücretsiz muayene, tahlil ve kontrolünüzü yaptırmak için başvurunuz.

Unutmayalım ki! “ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

 

 

TARAMA AMAÇLI YAPILAN HİZMETLER

 

MAMOGRAFİ İÇİN                     : 40-69 YAŞ ARASI KADINLAR

PAP-SMEAR İÇİN                         : 30-65 YAŞ ARASI KADINLAR

GAİTADA GİZLİ KAN                      : 50-70 YAŞ ARASI ERKEK VE KADINLAR

 

YUKARIDA BELİRTİLEN YAŞ GRUBUNDAKİ KADINLAR EN KISA ZAMANDA KETEM MERKEZİMİZE TETKİKLERİNİZİ YAPTIRMAK İÇİN BAŞVURUNUZ.

 

KETEM TLF: 226 34 64—226 34 66

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık