Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

18 Nisan 2024, Perşembe

Son dakika Karaman haberleri

ORTAK AKIL TOPLANDI.

ORTAK AKIL TOPLANDI.

 Dünya Gazetesi yazarı Prof. Dr. Kenan MORTAN başkanlığında yürütülen toplantının ikinci oturumunda turizm sektörü ele alındı.

KTSO Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Rıza DURU yapmış olduğu açış konuşmasında; “KTSO olarak yönetime geldiğimiz günden beri ne yapabiliriz sorusunu hep sorduk. Ekonomik sorunumuz Karaman olarak yoktu. Çünkü Sanayimiz ilimizin gelişmesinde önemli yer almıştı. Ancak tanıtım eksikliğine dikkat çekmemiz gerektiğini düşündük. Karaman, turizm alt yapısı olarak, üzerinden gelip geçen uygarlıkları düşünecek olursak, buluntular açısından bir yerleşke.

Canhasan höyüğü, Pınarbaşı, Hititler, Danişmentler, Selçuklular, Karamanoğulları yani çok uygarlıkların buradan geçtiğini görmekteyiz. Bir bakıyoruz Binbirkilise, bir tarafta bakıyorsunuz Derbe höyüğü, bunları açığa çıkarabilmemiz çok önemli. Hz. Mevlana’nın annesinin ve kardeşinin sandukalarının bulunduğu ve Mevlevilik Kültürünün önemli dergahlarından biri olan Aktekke , Tabduk Emre, Yunus Emre’nin sandukalarının bulunduğu Yunus Emre Camii, Beylikler dönemine ait eserler, Selçuklu Dönemine ait eserler, Karabaş Veli Türbesi ve Camii vb., Karaman Kalesi, Çeşmeli Kilise, Karadağ M.Ö. dönemlere ait dini yapıların yer aldığı, yılkı atları bulunduğu sönmüş volkanik dağ BinbirKilise, Derbe Höyüğü, Taşkale Kasabası ve Manazan Mağaraları gibi mekanların anlatıldığı bir proje hazırladık.

MEVKA destekli bu proje ile 50 ye yakın TURSAB üyesi Tur operatörlerine Karaman’ın gezilecek tüm mekânlarını gezdirdik. İkinci aşama olarak, Karaman’ı tanıtan bir kitapçık hazırladık, Karaman ve Karadağ’ın arkeolojik haritalarını hazırlatıp dağıttık, yönlendirme tabelaları yaptık, son olarak da Prof . Dr. Semavi Eyice’nin de katıldığı akademik bir sempozyum düzenledik. Kültür turizmine açık bir yapısı sebebiyle Karaman sanayisinden sonra turizm sektörü de gelişmeye açık. ”dedi.

Prof. Dr. Kenan Mortan; “Garanti Bankası ve Dünya Gazetesi ile düzenlenen ortak akıl toplantılarının bir devamı olan ve bu toplantıyı tertip eden, ev sahipliği yapan Karaman Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ederim.” Diyerek söze başlayan Sayın Mortan, sabah mobilya ve ahşap sektörü üzerine konuşmalarımız oldu. Bu konuşmalardan sektör temsilcilerinin bir farklılaşma çabası içinde olduğunu gördüm.

Turizm sektöründe de, Konya ve çevresi özellikle Çatalhöyük civarı Unesco kapsamına alındı. Ekonomi Bakanlığı ve Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığı’nın yeni dönemde Kümelenme çalışmalarının destekleneceğini ifade edildi.

Şimdi burada katılımcılar kendi çalışmalarından bahsederse Karaman’ın Turizm açısından havzasını tespit konusunda adım atmış olacağız” dedi.

Sektör temsilcisi olarak toplantıya; Aygün Otel sahibi Abdullah Aygün, Nas Otel Md. İsmet Orhan Parmaksız, Bayrakçı Otel Md. Aziz Aykurt, Ramazan Ayhan Seyahat acentası sahibi, Cici Turizm sahibi Yusuf Bayraktar katıldı.

Toplantıda çeşitli konulara değinen katılımcılarla Karaman turizmi konuşuldu. Toplantı sonunda bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Mortan; turizm toplantımızın özetini yapacak olursak beş başlık altında toplayabiliriz:

 

Tanıtım için gerekli çalışmalar yürütülerek hız kazandırılmalı. İlin erken Hristiyanlık dönemine ait kalıntılarının tanıtımı için Batelemo gibi Patriki de Karaman’a getirmek, önemli bir çalışma olacaktır. Türkiye’nin Vatikan büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy hoca ile gerekli yazışmalar yapılmalı.

 

Karaman Hollandalılar Vakfı ile irtibata geçilip, Hollanda Krallığından üst düzey yetkililerin Türklerle ilişkilerinin başlangıcının 400. Yıl etkinlikleri kapsamında bir çalışma yürütülmeli.

 

Türkiye’ye gelen Japonları ilimize çekebilmek için, Türk Japon Vakfı Başkanı Cafer Tayyar Sadıklar Hoca ile bağlantı kurularak; Japonlar için 12-14 günlük paket program hazırlanabilir.

 

Tur çalışmalarında tek yörenin işlenmesi ve satılması zor olduğundan; Konya, Çatalhöyük, Canhasan höyüğü, Derbe, Karadağ gibi ortak tur programları yapılmalı. Konya’nın sanayi de yakaladığı fikir birliğini Karaman’da turizm sektöründe yapılmalıdır.

 

Finansman kaynakları iyi araştırılmalı, sektör temsilcileri hazırladıkları projelerle destek almak için bu kaynakları iyi değerlendirmeliler.” Dedi.

 

Toplantı sonunda söz alan Garanti Bankası Müdürü Nazmi Ülker; “ Bankamız en büyük özel sektör bankası, her konuda olduğu gibi turizm sektöründe de projelere her türlü desteği sağlıyoruz.” Dedi.

Toplantının kapanışında, KTSO Başkanı Mustafa Toktay, “Böylesi önemli bir toplantıya sektör temsilcilerinin yeterince ilgi göstermemesinin üzüntü verici olduğunu, bizler Karaman Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerimize düşeni yaptık ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.

Bu toplantının gerçekleşmesinde bizlere yardımcı olan Dünya Gazetesi Temsilcisi Hatice Hanım’a ve Garanti Bankası Müdürü Nazmi Ülker’e ve değerli bilgilerinden istifade ettiğimiz Prof. Dr. Kenan Mortan‘a teşekkür ederim” dedi.





Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık