Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

28 Mart 2024, Perşembe

Son dakika Karaman haberleri

Arapça Yarışmaları İl Finali

Arapça Yarışmaları İl Finali

Karaman’da imam hatip liseleri arasında düzenlenen 10. Uluslararası Arapça Yarışmaları İl Finali, Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi koordinatörlüğünde yapıldı. Yarışma, Arapça şiir okuma ve Arapça metin canlandırma olmak üzere iki kategoride gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda gerçekleşen final programına, Milli Eğitim Bakanlığı Başmüfettişi Macit Altun, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. 
Program Kuran’ı Kerim tilavetiyle başladı. Programın açış konuşmasını Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Çalışkan yaptı. Muhakkak ki dil yalnızca bir iletişim aracı değildir diyerek konuşmasına başlayan Mehmet Çalışkan  “Aynı zamanda bir toplumun kültürünü, inancını, yaşam tarzını, hayat anlayışını ve düşünüş biçimini taşıma aracıdır. Bu anlamda Arapçada geçmişten günümüze varlığını koruyan hatta korunmuş olan ve halen dünyada en fazla konuşulan 5 dilden biri olan bir dildir. Arapça bir iletişim dili olmakla beraber, ümmet coğrafyasından baktığımızda, Arapça Kur’an’ın dilidir. Arapça sünnetin dilidir. Arapça, İslam fıkhının, İslam tarihinin, İslami ilimlerin ve İslam kültürünün dilidir. Arapça devlet dilidir. Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Medine’de ilk İslami devleti kurduğu zaman, Arapçayı devletin resmi dili yapmıştır. Türk devletleri İslam’la tanıştıktan sonra resmi ve eğitim dillerini Arapça yapmışlardır” dedi. 
Bugün de imam hatip liseleri gençleri arasında yapacağımız bu etkinlik de bu çabanın bir parçasıdır, diyerek konuşmasını sürdüren Çalışkan, “Gençlerimizi buraya yarışma yapmak için toplamadık. Bu gençlerimiz okullarında öğretmenleri ve kendi gayretleri ile Arapça konusunda elde ettikleri becerilerini bizimle paylaşacaklar. Biz de inşallah genç neslimizin elde etmiş olduğu bu kazanımları izleme fırsatı bulmuş olacağız. Rabb’im bu gençlerimizin sayısını artırsın diyorum, Rabb’imin bizlerin ve gençlerimizin ilmini artırmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından, Anadolu İmam Hatip Liseleri ve İmam Hatip Ortaokullarında zorunlu dersler arasında yer alan Arapçanın, Kur'an-ı Kerim dili olması, İslami kaynaklar açısından temel teşkil etmesi ve kullanımı yaygın bir dil olması sebebiyle; sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikler aracılığıyla öğretimini desteklemek, öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen yarışmada öğrenciler sahnede Arapça şiirler okuyarak metin canlandırmalarında bulundular.
Seçici kurulun yapmış olduğu değerlendirme sonucunda Arapça şiir okuma kategorisinde Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Seyit Mehmet Özer birinci oldu. Karaman Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Halil İbrahim Yücedağ ikinci olurken 15 Temmuz Şehit Muhammed Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Enise Havva Nevrim de üçüncü oldu. 
Arapça Metin Canlandırma kategorisinde de, Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi birinci, 15 Temmuz Şehit Muhammed Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ikinci ve Karaman Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi üçüncülük derecesi elde etti.
Yarışma sonucunda dereceye giren öğrencilere başarı belgesi ve ödüller verildi.  

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık