Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

28 Mart 2024, Perşembe

Son dakika Karaman haberleri

Başkan Kağnıcı'dan elektrik zammına tepki

Başkan Kağnıcı'dan elektrik zammına tepki

2021 yılını elektrik çarptı, yılın ilk gününe uyandığımızda elektriğe yüzde 11 oranında zam geldi. Böylece yeni yılda ilk zamlı tarife elektrik faturalarına yansımış oldu. Ekim 2020 itibariyle hane halkının aylık ortalama elektrik ve doğalgaz harcamaları toplamı, asgari ücretin yaklaşık %16’sı oldu. Yani bir işçi maaşını almadan maaşının önemli bir kısmını tüketmiş oldu. 

Fiyatları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) her 3 ayda bir belirliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre kasım ayında tüm vergiler dâhil 1 kWh elektriğe ortalama 75 kuruş ödendi. Ülkede salgın henüz kontrol altına alınamamışken yapılan yeni zamlar geliri azalan milyonların sırtındaki yükü daha artıracak. 2020’de EÜAŞ elektriğe indirim yapıyor, fakat bu indirim faturalara zam olarak yansıyor. Ülkedeki elektrik dağıtımı özel şirketler aracılığıyla yapılıyor. Bu şirketler ise iktidara yakınlığı ile nam salmış holdingler. Bu özel şirketler, dağıttıkları elektriğin yaklaşık üçte birini kamuya ait olan Elektrik Üretim AŞ’den (EÜAŞ) alıyor.

Vatandaşımız elektrik düğmesine dokunduğunda her 100 lira için 5 kalemden oluşan 91 liralık masrafı da ödemek zorunda 100 liralık doğalgaz için de milletimiz 3 kalemden oluşan 38 liralık masrafı ödemek zorunda. Asgari ücrete, emekliye yapılan artış ortada. Asgari ücretli gelirine göre en fazla dolaylı vergi yükünü taşıyan kesim. Verginin vergisinin bile alındığı, elektriğin değil faturasının çarptığı bir sistemin içindeki enerji faturalarını asgari ücretli ödemekte zorlanıyor. Faturasını ödemekte zorlanan asgari ücretliye bu artış reva görülemez. Pandemi sürecinin kaybedeni esnafımızda dertli, iş hacimlerinin kaybolmasının yanında giderlerinin artması esnafımızın belini büküyor. 

İktidar çözüm üreteceğine zam üretiyor. 4 kişilik bir ailenin aylık 230 kilovat saat elektrik ile 125 metreküp doğalgaz tüketim ortalaması , kış aylarında 3 katına kadar çıkmakta. Asgari ücretle geçinen bir ailenin bu ortalamalar üzerinden en az 172 lira elektrik, 214 lira da doğalgaz olmak üzere toplamda 386 lira enerji faturası ödemekte. Evlere kapanmak zorunda kalan, işini kaybeden, gelir kaybı yaşayan Türk Milletinin üzerinden yüklerin alınması gerekmekte. Verginin bile vergisini alan hükümet ne zaman milletinin sesini duyacak. Doğalgazda ÖTV’nin kaldırılması, elektrikte ve yine doğalgazda KDV’nin yüzde 1 oranına indirilmesini önerdik ancak yok mu bu CHP milletin derdi ile dertlenen CHP önerir de iktidar yapar mı hiç. Umurunda değil ki kendileri fatura ödemedikleri için bilmiyorlar vatandaşın sorununu. Cumhuriyet Halk Partisi kadroları olarak iktidara geldiğimizde milletimizin fatura sorunlarını çözeceğiz, kullanmadıkları elektriğin bedelini, birilerinin otel parasını ödemeyecek bu millet, Türkiye rahat nefes alacak. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık