Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

28 Mart 2024, Perşembe

Son dakika Karaman haberleri

Ekin Doğa Ercan'nın Projesi TÜBİTAK tarafından Birinci Seçildi.

Ekin Doğa Ercan'nın Projesi TÜBİTAK tarafından  Birinci Seçildi.

TÜBİTAK tarafından 15-18 Mart tarihlerinde Kayseri’de düzenlenen Bölge Proje Yarışmasında fizik dalında katıldığı ‘Elektronik Cihazların Yeni Nesil Soğutma Sistemi’ adlı projesi ile bölge birinciliği elde eden Özel Karadağ Lisesi öğrencisi Ekin Doğa Ercan, Okul Müdürü Ahmet Onuralp ve Proje Danışmanı Mustafa Önder Deniz ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’nu ziyaret etti.
Özel Karadağ Anadolu Lisesi öğrencisi Ekin Doğa Ercan, TÜBİTAK tarafından 15-18 Mart tarihlerinde Kayseri’de düzenlenen Bölge Proje Yarışmasında fizik dalında yapmış olduğu ‘Elektronik Cihazların Yeni Nesil Soğutma Sistemi’ isimli projesi ile bölge birinciliği elde etti. 
Ekin Doğa Ercan’ı tebrik ederek konuşmasına başlayan İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmaların geleceğin şekillenmesinde önem arz ettiğini belirterek bu tür yarışmaların mihenk taşlarını oluşturduğunu söyledi. Kuntoğlu, “Eğitim noktasında Türkiye’nin birçok Avrupa devletinden daha iyi durumda olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. TÜBİTAK yarışmalarında öğrencilerimizin elde ettiği başarılar bir taraftan bizleri gururlandırırken diğer taraftan da Türkiye’nin daha iyi yerlere gelmesine de öncülük edecektir. Türkiye gençleriyle dinamik bir ülkedir. Bu açıdan bizler sizleri önemsiyoruz ve elde ettiğiniz başarılar bizler için kıymetli. Başarısından dolayı Ekin kızımızı tekrar tebrik ediyorum. Ailesine ve öğretmenlerine de teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi. 
Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu bilime ilgisi olan yaratıcı gençlere yönelik TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu 26. Ulusal Bilim Olimpiyatlarına başvuru tarihlerinin 2 – 24 Nisan tarihlerinde olduğunu belirterek Ekin’in bu yarışmaya başvurmasını istedi. 
Ekin Doğa Ercan ise proje çalışması hakkında İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’na bilgi verdi. Projenin amacından bahseden Ekin Doğa Ercan, “Projem son yüzyılda en popüler pil olan lityum iyon pilin soğutulmasıdır. Hepimizin bildiği üzere telefonlarımız ve bilgisayarlarımız çok kısa sürede yüksek sıcaklığa ulaşıyor, sistemin verimi düşüyor, pilin ömrü kısalıyor ve hatta bataryalar patlayarak devre dışı kalıyor. Sistemden ısıyı soğurmak için Faz Değişken Malzeme (FDM) adı verilen bir malzeme kullanıldı. FDM’nin özelliği düşük sıcaklıkta hal değiştirebilmesidir. Yani FDM ısıyı faz değiştirebilmek (hal değiştirebilmek) için sistemden çekiyor.  Ancak FDM’nin bir dezavantajı var, o da ısıl iletkenliğinin düşük olması. Biraz açacak olursak pile yakın bölgedeki ısı soğurulup faz değiştirmek için kullanılırken, eş zamanlı olarak pile uzak olan bölgedeki ısının soğurulup faz değiştirmek için kullanılamadığını görüyoruz. Isıl iletkenliğini artırmak için de çok iyi bir iletken olan Grafen Nano Yaprak Parçacık(GNP)  kullanıldı. Sonuç olarak FDM/GNP kompoziti bataryanın çevresine katkılandığında ve sistem çalıştırıldığında pilin ısınma süresinin yaklaşık 4 kat arttığını ve sıcaklığın kritik sıcaklık olan 40 santigrat dereceye hiç çıkmadığını görmekteyiz. 40 santigrat dereceden sonra pilin verimi düşer, 60 santigrat derecede ise pil devre dışı kalır. Böylece bataryaların patlaması önlenecek, pillerin ömrü artacak. Dahası elektrikli otomobillerin motorlarında maddenin kullanılmasını öneriyoruz” diye konuştu.
Ziyaret, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’nun başarılı öğrenciyi ödüllendirmesi ve günün anısına çekilen fotoğraflarla sona erdi. 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık