Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

29 Mart 2024, Cuma

Son dakika Karaman haberleri

Zengen Köyünde Tarla Günü Düzenlendi

Zengen Köyünde Tarla Günü Düzenlendi

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce İlimizin arazi varlığı engebeli ve kısıtlı olan dağ köylerindeki çiftçilerimize alternatif tarım ürünleri ürettirilerek; gelirlerinin artırılması ve hayat standartlarının yükseltilmesi amacıyla projeler hazırlanmaktadır. Bu kapsamda hazırlanan ve KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen ''Kırsal Alanlarda Alternatif Gelir Kaynaklarının Geliştirilmesi (Hep Aynı Değil Farklı Ürün) Projesi'' Morcalı, Pınarbaşı, Zengen, Narlıdere, Çatak, Cerit, Güldere, Çukurbağ, Bucakkışla, Gülkaya, köylerinde yürütülmektedir. 
Proje kapsamında; dağ ve orman köylerinde yaşayan dar gelirli ve küçük arazisi olan çiftçilerimize isteği doğrultusunda frigo fide çilek yetiştiriciliği, İstiridye mantarı, sebze yetiştiriciliği ve kurutma işlemi konularında 10 köyde 600 üreticiye eğitim verilerek bu işe gönül veren önder 30 çiftçimize demonstrasyon yaptırılmıştır.
Yaz aylarında aynı anda açık alanlarda bol miktarda sebze üreten çiftçilerimiz ürettikleri sebzeleri değerlendirmekte zorlanmaktadırlar, bunun nedeni ise sebzelerin bol olduğu dönemde satış fiyatı ya çok ucuz olmakta yâda satamamaktadırlar. Özellikle domates hem toz, hem de iri dilim şeklinde kurutulmuş şekliyle tüketilmesi oldukça fazla rağbet görmektedir. Diğer kurutulabilen patlıcan, yeşilbiber, dolma biber, yeşil fasulye de tüketiciler tarafından yoğun talep görmekte ve sezonda yaş sebze olarak satılanın iki katı fiyata alıcı bulmaktadır. Proje kapsamında; yaz aylarında bol miktarda üretilen sebze ürünlerinin daha yüksek fiyattan pazarlanması ve çabuk bozulabilen bir ürün grubu olan yaş sebzelerin hasat sonrası bozulmadan muhafazası ve ürün kayıplarının önlenmesine yönelik olarak, yaş sebzelerin kurutularak değerlendirilmesi amacıyla proje dahilindeki köylerde bulunan üreticilere kurutma tezgahları dağıtılmıştır. 
Hep Aynı Değil Farklı Ürün Projesini yürüttüğümüz köylerden birisi olan Zengen köyünde Sebze Kurutma ve Mantar Yetiştiriciliği yapan çiftçilerimiz Muammer YILDIZ ve Fatih ÜSTÜN’ e ait arazide bir Tarla Günü Düzenlenmiştir. Tarla gününe İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ÖZÇALIK, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Özgür ÖZTÜRK, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Serdar FINDIK, Karaman İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Bekir Sıtkı ŞEN, Karaman İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Gürsel YASAN, KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığından teknik elemanlar Dilek YILMAZ ve Semra TÜRKMEN, İl Müdürlüğümüz Şube Müdürleri Uğur ERKAN ve İbrahim ERKOL, Köy Muhtarı Muammer YILDIZ, çiftçilerimiz ve teknik personel katıldı.
Tarla gününde; İl Müdürlüğümüzce daha önce dağıtımı yapılan tezgahlarda çiftçilerimiz tarafından kurutulan ürünler ve dere kenarındaki kütüklerde üretimi yapılan istiridye mantarları incelendi. Sebze üretimi yapan ve alternatif ürün projesi uygulayan çiftçilerimiz, kendi ihtiyaçlarını karşılamakta ya da Karaman yerel pazarına çıkarak ürünlerini satmaktadırlar. Karaman güneşlenme anlamında kurutma sebze için çok uygun bir iklime sahip olup, günümüzde hijyen şartlarına uygun, aflotoksin (küf) olmadan kurutulan ürünler pazarda, lokantalarda ve büyük şehirlerde yaşayan insanlar tarafından oldukça fazla rağbet görmektedir. Proje sayesinde çiftçilerimiz, daha önce yaş ürün olarak, düşük fiyattan zorlukla pazarladıkları ürünlerini kurutarak, çok daha rahat bir şekilde satışını yapacak ve daha fazla gelir elde edeceklerdir. 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 1
yukarı çık