Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

29 Mart 2024, Cuma

Son dakika Karaman haberleri

Karaman’ın Ünlüleri Kitap Oldu

Karaman’ın Ünlüleri Kitap Oldu

Karaman’da iz bırakan isimler kitaplaştırıldı. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca, Arş. Gör. Aytunç Ülker, Eğitimci Halil İbrahim İncekara ve Araştırmacı Şair İbrahim Şaşma’dan oluşan ekip tarafından hazırlanan “Karaman’ın Ünlü Şahsiyetleri” adlı kitap, Duru Bulgur ve Manazan Enerji’nin katkılarıyla Altınordu Yayınları’ndan basılarak okurlarla buluştu.
KARAMAN’IN 914 ÜNLÜ ŞAHSİYETİ
Sekiz bölümden oluşan kitapta Karamanlı olan ya da Karaman’la bağı bulunan toplam 650 ünlü şahsiyetin yanı sıra adı cadde, sokak, mahalle, okul, cami gibi yerlere verilen 264 tanınmış kişinin ismi yer alıyor.
Kitabın ilk bölümü “Devlet Adamları, Din Adamları, İş Adamları ve Diğer Bazı Ünlü Kişiler” başlığını taşıyor ve burada Şeyh Edebali, Nure Sufi, Mevlana Celaleddin Rumi, Mustafa Kemal Atatürk gibi tarihi şahsiyetlerden günümüzde yaşayan iş adamları ve üniversite rektörüne kadar 103 kişinin özgeçmişine yer veriliyor.
Kitabın ikinci bölümü “Şairler, Halk Aşıkları, Yazarlar, Bilim Adamları, Araştırmacılar, Müzisyen ve Bestekarlar” başlığını taşıyor. Bu bölümde Yunus Emre’den günümüz şairlerine, Necati Yeniel’den Tahsin Ünal’a, Rıza Duru’dan üniversite öğretim elemanlarına kadar toplam 252 kişinin ismi geçiyor.
Kitabın üçüncü bölümünde Karaman milletvekilleri sıralanıyor. Bu bölümde Hulusi Bey ve Hüseyin Sıtkı Gür’den günümüze kadar 35 milletvekilinin adı yer alıyor. Kitabın dördüncü bölümünde Şükrü Ergün Özakman’dan günümüze 10 vali, beşinci bölümünde 1867-1875 yıllarında görev yapan Hacı Mustafa Ağa ve Hacı Metin Ağa’dan günümüze kadar 72 merkez ve ilçe belediye başkanı, altıncı bölümünde de Hacı Mustafa Ağa’dan günümüze kadar 158 merkez ve ilçe kaymakamına yer veriliyor.
Kitabın yedinci bölümü “Resmi Kayıtlarda Adı Geçmeyen Ulular” başlığını taşıyor ve bu bölümde Akbıyık Sultan, Farfara Sultan, İbrikli Sultan, Merci Sultan, Sadık Sultan, Yalıncak Sultan, Hodul Baba, İshak Baba, Mestçi Baba, Kıvırcık Baba, Kettani Baba, Tarrani Baba, Koçak Dede, Tapucak Dede, Halil Efendi, Hoca Mahmut, Kamil Paşa, Ali Beke, Kesikbaş Veli ve Seyit Nizam gibi 20 farklı şahsiyet hakkında bilgi veriliyor.
Kitabın sekizinci ve son bölümü ise “İsmi Herhangi Bir Tesis, Okul, Cadde, Mahalle, Sokak, Bulvar, Cami, Türbe, Park, Altgeçit, Üstgeçit ve Çeşmeye Verilen Ünlü Şahsiyetler” başlığını taşıyor. Bu bölümde Ahmet Yesevi’den Ahi Evran’a, Dede Korkut’tan Barış Manço’ya, Abdurrahim Karakoç’tan Adnan Menderes’e, Ömer Dinçer’den Lütfi Elvan’a kadar 264 ünlü isim yer alıyor.
Yaklaşık bir yılda hazırlanan ve 400 sayfadan oluşan kitap, Karaman hakkında önemli bir kaynak niteliği gösteriyor. 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık