Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

24 Nisan 2024, Çarşamba

Son dakika Karaman haberleri

Çocuklarda Baş Ağrısına Dikkat!

Çocuklarda Baş Ağrısına Dikkat!

Tüm başağrılarının tıbbı özen istediğini belirten Dr. Öcal, “ Başağrısının kafa travması, beyin tümörü, menenjit, lösemi kökenli olup olmadığının anlaşılması hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple çocuğunuzda saptadığınız hiçbir başağrısını küçümsemeyin ve en kısa zamanda hekiminizle görüşün” önerisinde bulundu.

 

Baş ağrısı yetişkinlere has değildir!

Baş ağrısı sadece yetişkinlerde görülen bir rahatsızlık değildir diyen Dr. Öcal, “ Baş ağrısı çocuklarda da sık görülen bir bulgu olup 3 yaşındaki çocukların %8’inde, 5-7 yaş arası çocukların % 20’sinde ve okul çağı çocuklarının ise %69’unda baş ağrıları saptanmaktadır.

İletişim becerisi kazanmış yaştaki çocuklar baş ağrılarını tanımlayabilir fakat bu beceriyi geliştirememiş yaştaki çocuklar ile sağlık durumu iletişim becerisini etkileyen çocuklar baş ağrıları olduğunu belirtemez. Baş ağrıları ciddi sağlık problemlerinin ana belirtisidir ve anne babaların bu konuda çocuklarının yaşadıkları sıkıntıları iyi gözlemlemeleri ve hekime başvurmaları gerekir. .” Diye konuştu.

 

Baş ağrısı neden oluşur?

Baş ağrılarının tiplerine göre ve ağrı oluşma mekanizmalarına göre sınıflandırıldığını belirten Dr. Öcal, çocuklarda ve yetişkinlerde baş ağrılarını oluşturan 5 mekanizma olduğunu söyledi. Dr. Öcal, bu mekanizmaları şu şekilde sıraladı:

 

- Gerilim Tipi: Birçok baş ağrısı boyun çevresindeki kasların kasılması ile oluşur. Çocuğunuzun Gerilim tipi baş ağrıları yanlış postür, sıkıntı, üzüntü, depresyon sebepli olabilir.

- Damarsal: Kafatası içindeki ve çevresindeki kan damarları ve arterler genişleyebilirler. Bu genişlemiş damarlar beraberlerindeki sinirlere baskı yaparak ağrılara sebep olurlar.

- Kafa içi basıncı: Bazı tümörler, hematom vs organik sebepler kafa içi basıncını arttırarak ağrılara sebep olabilir.

- İltihaplar: Göz, kulak, burun, diş, sinus iltihaplanmaları baş ağrılarına sebep olabilirler

- Nörojenik veya Epileptik Başağrıları: Epilepsi ( sara) gibi bazı sinir rahatsızlıkları baş ağrısı sebebi olabilirler.

 

Uz.Dr.Fadime Öcal ‘‘çocuğunuzda saptadığınız hiçbir başağrısını küçümsemeyin ve en kısa zamanda hekiminizle görüşün” önerisinde bulundu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık