Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

29 Mart 2024, Cuma

Son dakika Karaman haberleri

Rektör Namık Ak, Sıfır Atık'ın Önemine Dikkat Çekti

Rektör Namık Ak, Sıfır Atık'ın Önemine Dikkat Çekti

Üniversitenin Atık Getirme Merkezi önünde KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak'ın önderliğinde ve üniversite çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte atıkları yerinde ayrıştırmanın önemine dikkat çekildi.
Atık Getirme Merkezi'nde yer alan cam, plastik, metal, kağıt, kontamine (sprey-boya kutuları, kimyasal kaplar) kabinlerinin her birine uygun atıkları atarak konu hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Namık Ak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi'nin önderliğinde ülke çapında başlatılan Sıfır Atık Projesi'nde ciddi mesafeler kaydedildi. Sıfır Atık, çöpü yere ya da konteynere atma demek değildir; ayrıştırmaktır. Herkes evinde iki naylon poşetle bunu rahatlıkla başarabilir. Poşetlerin birisine ambalaj atıklarını, diğerine de yiyecek atıklarını yani organik atıkları koyarak Sıfır Atık Projesine destek vermiş olursunuz." dedi.
Sıfır Atık ve Gönüllü Çevreciler
Rektör Namık Ak, Türkiye'deki çöpler analiz edildiğinde bunun en az yarısının organik atıklar olduğunu, yüzde 20-25'inin de ambalaj atıklar sınıfına girdiğini belirterek "Kağıt, metal, plastik, cam; bunlar ambalaj atıklarıdır. Mahallelerimizde bunları toplayarak gelirini buradan kazanan insanlar vardır ki ben bunlara 'gönüllü çevreciler' diyorum. Atıklarınızı organik atıklar ve ambalajlı atıklar olarak iki ayrı poşetle attığınızda onların da işini kolaylaştırmış olursunuz." dedi.
"Herkes çevre şuuruna sahip olmalıdır"
Geri kazanım ve geri dönüşüm kavramlarının da altını çizen Rektör Namık Ak, Türkiye'de 100 birimlik çöpün yüzde 20-25 civarını geri kazandığımızı belirtti. 1 ton kağıdın 18 yetişkin ağaca bedel olduğunu vurgulayan Rektör Namık Ak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki tecrübelerine değindi ve "İstanbul'daki çöp miktarı 15 bin tondur; şu an İstanbul'da bu çöplerden 45 bin kilovat (kW) enerji üretiliyor. İstanbul'da düzenli çöp toplama işi 1997'de gerçekleşti. İstanbul, bu konuda örnek şehirler arasındadır ve dünyanın farklı şehirlerine danışmanlık hizmeti vermektedir." şeklinde konuştu. İstanbul örneği üzerinden biyogaz tesislerinin de önemine dikkat çeken Rektör Namık Ak, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılırsa küresel ısınma ve iklim değişikliğinin de olmayacağına işaret ederek kendisinin önerdiği BİGES (Biyogaz Enerji Santrali) ve BİKES (Biyokütle Enerji Santrali)  kavramlarının çevre için önemini ifade etti.
Rektör Namık Ak, katılımlarından dolayı üniversite personeline teşekkür ederken "Herkes çevre şuuruna / bilincine sahip olmalıdır." diyerek sözlerine son verdi.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık