16 Mayıs 2024, Perşembe

Son dakika Karaman haberleri

“KALKINMA REÇETESİ HAZIRLAMALIYIZ”

“KALKINMA REÇETESİ HAZIRLAMALIYIZ”

 07 Mart 2013 Perşembe günü saat 10.30'da Demosan Otelde gerçekleştirilen çalıştaya Vali Koca'nın yanı sıra Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu, Kazımkarabekir Kaymakamı Mehmet Uslu, MEVKA Genel Sekreteri Av. Ahmet Akman, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve ajans uzmanları katıldı.
 
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreteri Av. Ahmet Akman, MEVKA'nın Konya-Karaman bölgesinde yaptığı ve yapacağı çalışmalardan bahsetti. Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu ise kalkınma ajanslarında yapılacak çalışmalarla ilgili olarak ihtiyaçların, problemlerin tespitinin yerel bölgelerde yapılmasının önemine değinerek, çalıştayın başarılı bir şekilde sonuçlanacağını ifade etti.
Vali Murat Koca ise yerel planlamanın önemine değindiği konuşmasında: “ Bugün bölgemizin kalkınma sorunlarını Karaman özelinde tartışmak için toplanmış bulunuyoruz. Ulusal ölçekte bütüncül bir kalkınma planlaması yerine bölgesel rekabet yaklaşımı ile desteklenen içsel büyüme modelinin öneminin artması ile birlikte dünyada kalkınma ajansları yaygınlaştı. Birçok ülkede farklı modellerle kurulsa da kalkınma ajanslarının  temel faaliyet alanları bölgesel rekabet edebilirliği arttırmak adına bölgeye yatırım çekme, tanıtım faaliyetleri, bölgede işbirliği ve iletişimi geliştirme, eşgüdümü sağlama, kobi’lere yatırım danışmanlığı ve finansal destek, yeni yatırım alanlarının belirlenmesi ve bölgenin kalkınma stratejilerinin oluşturulması üzerine tasarlanıyor.
Dolayısıyla kalkınma ajansları’nın bölgenin rekabet edebilirliğini arttırmak ve bölgeler arası eşitsizlikleri gidermek gibi çok iddialı ve zor iki temel misyonu vardır.Günümüzde ulusların rekabeti, sahip oldukları yüksek katma değer ve istihdam sağlayan bölgelerin başarısına bağlıdır.
Sonuç olarak diyebiliriz ki kalkınmanın içsel dinamiklere dayalı olması beraberinde bölgelere özgü ihtiyaçlara cevap verebilecek politika geliştirme çabalarını’da gerektiriyor. Merkezden hiyerarşik ilişkiler temelinde üretilen politikaların, merkezin kaynaklarının azalması ile paralel olarak, artık bölgelere özgü ihtiyaçları karşılayamadığı ortadadır. Bölgelerin kendine özgü koşulları kalkınmanın o bölge için ne anlama geldiğini ve dolayısıyla ne tür politikalar tasarlanması gerektiğini belirlemektedir. Bu nedenle her bölgeye uygulanabilecek kalkınma reçetesi bulunmamaktadır.
İşte bizim bölgemizin 2014 -2023 dönemi için hazırlanacak bölge planı da bölgemizin kendine özgü ihtiyaç, önceliklerini ve potansiyellerini dikkate alarak tasarlanması gerekiyor. Planlama sürecindeki bu çalışmaları güçlü ve yaygın bir toplumsal ve kurumsal tabana oturtulması gerekiyor. Bu nedenle bölgemizin geleceğine hep beraber karar vermek zorundayız. Bu çalıştay kapsamında sürece hep beraber  katkı sağlıyacağız. Tüm katılımcılara şimdiden teşekkür eder bölgemiz için hayırlı olmasını temenni ederim"dedi.
Ajans uzmanlarından  Nurten Elvan Köksay'ın çalıştayın konuları ve önemi konusunda yaptığı sunumun ardından tarım ve gıda grubu, sanayi grubu, çevre ve şehircilik grubu, sosyal kalkınma grubu, hizmetler grubu ve turizm grubu olarak 6 farklı bölümde yapılacak olan çalıştaya geçildi. Çalıştay her grubun ayrı ayrı yaptığı sonuç sunumları ile sona erdi.

yukarı çık