12 Mayıs 2024, Pazar

Son dakika Karaman haberleri

Sürü Yönetim Elemanı Kursuna Katılanlar Belgelerini Aldı

Sürü Yönetim Elemanı Kursuna Katılanlar Belgelerini Aldı

 küçükbaş hayvanların sevk ve idaresine yönelik olarak düzenlenen sürü yönetimi elemanı eğitimlerini tamamlayan İlimiz Merkez Eminler köyündeki 26 kursiyer ile süt hijyeni eğitimini tamamlayan 15 bayan kursiyerimize 19.03.2014 Çarşamba günü düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Eminler Köyünde düzenlenen sertifika dağıtım törenine Vali Yardımcımız Rıza GENÇOĞLU, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ, İl Milli Eğitim Müdürü Asım SULTANOĞLU, kursiyerler ve üreticilerimiz katıldılar.

 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden konu hakkında yapılan açıklamada: “Sürü Yöneticisi Eğitimini başarı ile tamamlayan 41 kursiyerin sertifika teslim töreninde Eminler Köyü Muhtarı Alptekin ARSLAN’ın hoş geldiniz konuşmasının ardından Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Refik KİRAZ konuşmasında: İlimizin önemli gelir kaynaklarından biri olan hayvancığımızın geliştirilmesi için İl Müdürlüğümüzce çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda özellikle küçükbaş hayvancılıkta bir sorun olarak karşımıza çıkan sürü yöneticisi(çoban) problemine çözüm bulmak için ilimizde küçükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı köylerimizden olan Kılbasan, Çoğlu, Çatak ve Eminler köylerimizde 174  kişinin katılımıyla sürü yönetimi elemanı kursları açılmıştır. Bu kurslardan birisi olan ve İlimiz Merkez Eminler köyünde düzenlenen 26 erkek kursiyerin katıldığı sürü yönetim elemanı kursu 3 hafta(15 iş günü), toplam 120 saat sürmüş ve 15 bayan çiftçimizin katıldığı süt hijyeni kursumuz ise 24 saat sürmüştür. Sürü yönetimi kursumuzda kursiyerlerimize, merada hayvan bakımı, sürü yönetiminde sorunlar ve çözümleri, sürü yöneticiliğinde güvenlik, küçükbaş hayvanlarda kayıt, küçükbaş hayvanların beslenmesi ve beslenme hastalıkları, ıslah, barınak ortamı ve zapturapt konuları anlatılmış olup, süt hijyeni kursumuzda ise sağım hijyeni, sütçülüğümüzün genel durumu, süt ürünleri yapım teknikleri, zoonoz hastalıklar, sütün soğutulması ve taşınması konuları anlatılmıştır. Söz konusu eğitimlerde İl Müdürlüğümüz Veteriner Hekimleri ve Zooteknistlerinin görev aldıklarını belirtmiştir.

 

Açılış konuşmalarının ardından Vali Yardımcımız Rıza GENÇOĞLU, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ, İl Milli Eğitim Müdürü Asım SULTANOĞLU kursiyerlere belgelerini vermişlerdir. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ sertifika dağıtım töreninde yaptığı konuşmasında: Karlı bir hayvancılık için iyi bir sürü yöneticisinin bir Veteriner Hekim gibi hayvan hastalık ve zararlılarından anlamalı, bir müzisyen gibi hayvanlara kaval çalabilmeli ve sürünün sevk ve idaresinde karayollarından geçişler gibi konularda ise trafikle ilgili kurallara hakim olmalıdır. Sürü yöneticisi bu anlamda da çok önemli bir görev üstlenmektedir. Verimli bir hayvancılık yapmak için bakım ve besleme gibi birçok faktörün yanında iyi bir sürü yönetimi ve yöneticisi şarttır. Süt hijyeni konusunda düzenlediğimiz kursumuzda ise bayan üreticilerimize süt, süt sağımı ve sağım hijyeninin önemi anlatılarak farkındalık oluşturulmuştur. Kursumuzun sizlere, ilimiz ve ülkemiz  tarımına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.



yukarı çık