Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

09 Mayıs 2024, Perşembe

Son dakika Karaman haberleri

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARA BIRAKMA GÜNÜ

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARA BIRAKMA GÜNÜ

 Aktif ve pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir.

Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Bu istatistiğe göre 1,2 milyar kişi sigara içmektedir.

Sigaranın içinde 4 bin zararlı madde bulunmaktadır. Bunların 200 tanesi zehir, 40 tanesi de kanserojen madde içermektedir.

Akciğer kanseri olan kişilerin de yüzde 90'ı sigara içenlerden oluşmaktadır. Günde bir paket sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riski içmeyenlere oranla 10 kat daha fazladır. 2 paket içenlerde bu fark 25 kata çıkmaktadır.

Sigara ile mücadele edilmemesi halinde 2000-2024 döneminde 150 milyon insanin sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir.

Sigara içerek sadece kendinize değil sevdiklerinize de zarar verdiğinizi unutmayın. Çocukların yanında sigara içilmesi aynı zamanda anne ve babasını model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır.

Sigara dost gibi görünür. Düşman olduğunu anladığımızda ise yapacağımız hiçbir şey kalmaz. Ülkemizde her yıl 100 bin, dünyada 4 milyon kişi sigaradan dolayı erken ölmektedir. Sigara içenler çevrelerindeki insanlara zarar verir. Pasif sigara içiciler de sigara bağımlıları kadar zarar görürler. En sık görülen hastalıklar ; akciğer kanseri, gırtlak kanseri, bronşit ve atardamarlarda tıkanmaya bağlı kalp krizleri ve inmelerdir.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeni ile tüm halkımızı sigarayı bırakmaya davet ediyoruz.
Tiryakiler önce bırakmaya karar vermeli, sonra tıbbi yardım almalıdır. Bu kapsamda sigara kullanan vatandaşlarımızı, Karaman Devlet Hastanesi Göğüs hastalıkları uzmanları tarafından hizmet verilen 4 adet Sigara Bıraktırma Polikliniğine hafta içi mesai saatlerinde başvurmalarını öneriyor ve herkese sağlıklı bir yaşam diliyoruz.

2012 yılı içersinde Sigara Bırakma Polikliniklerine 2430 başvuru yapılmış. Başvuru yapanlardan 1441 kişiye ilaç tedavisi uygulanmış, 989 kişiye ise psikolojik danışmanlık hizmeti verilmiştir.

Sağlık Bakanlığının ALO 171 Sigara Bırakma Hattı aranması halinde arayanlara destek olunmaktadır.

Sigaranın bırakılması halinde;

-24 Saat sonra Kalp krizi riski azalmakta,

-3 Ay sonra Akciğer kapasitesi %30 artmakta, Akciğer hücreleri kendini yenilemekte, akciğer temizlenmekte,

-5 Yıl Sonra Akciğer kanserinden ölüm riski %50 azalmakta,

-10 Yıl sonra Sigaraya bağlı akciğer ve diğer kanserlerden ölüm riski sigara içmeyenlerin düzeyine inmektedir. Sonuç olarak zararı kesinlikle ispatlanmış sigara ve benzeri ürünlerin kullanımı mutlaka terk edilmelidir. Unutmayalım Sigara kanserin en büyük tetikleyicisidir.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık