Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

02 Mayıs 2024, Perşembe

Son dakika Karaman haberleri

Soba Zehirlenmeleri

Soba Zehirlenmeleri

 Karbonmonoksit zehirlenmesi bilinen zehirlenmelerin arasında en yaygını ve tüm zehirlenmelerin yaklaşık yarısıdır. Yurdumuzda özellikle ısınma ihtiyacının arttığı sonbahar ve kış mevsiminde sıkça görülür. Eylül-Mart dönemindeki karbonmonoksit zehirlenmeleri neredeyse tamamının %90 ıdır. Evde meydana gelen kazalar sonucu ortaya çıkan zehirlenmeler çoğunluğu oluşturur. Soba, mangal, şömine, doğal gaz. Bunun dışında kimyasallarla çalışanlarda, kapalı garaj veya tamirhanelerde egzos gazına maruz kalanlarda da görülebilir. 
Hastada aşağıdaki belirtilerden birkaçı bulunabilir.

-Baş ağrısı, göğüs ağrısı, karın ağrısı
-Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri
-Nefes almada zorluk
-Baş dönmesi, sersemlik hissi
-Bulantı, kusma
-Hafıza ve yürüme bozukluğu (sarhoşluk benzeri)
-Melankoli veya depresyon hali
-Görme bozukluğu
-Ajitasyon ve kas kasılmaları
-İdrar veya dışkı tutamama
-Baygınlık
-Koma


Görüldüğü gibi bu belirtilerin hiçbiri karbonmonoksit zehirlenmesine has değildir. Bu nedenle pek çok tetkik vs ile zaman kaybedilir ve bazen tanı koymakta geç kalınabilir.

Alınabilecek Önlemler

Zehirlenme vakalarını incelediğimizde hemen hemen tamamı tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ortaya çıkan vakalardır. Önlemek çok basit ve ucuz tedbirlerle mümkündür. Hayat kurtaran önerilerimizi sıralamak istersek;
1-Binaların ısıtma sistemleri, kazan daireleri her sezon öncesi mutlaka gözden geçirilmeli eksik yanmaya, sızıntılara karşı gerekli önlemler alınmalıdır.
2-Bacalar coğrafi ve meteorolojik koşullara uygun yapılmalı ve her kış öncesi mutlaka temizlenmelidir.
3-Sobalar yatmadan önce oda havalandırılarak söndürülmeli.
4-Kapıların altına birkaç santimetre yüksekliğinde karbonmonoksit gazının dağılabileceği bir açıklık bırakılmalı veya ızgara yapılmalı.
5-Şofbenler banyo veya mutfakta değil ayrı bir ortamda yakılmalıdır.
6-Kapalı garajlarda araç çalıştırılmamalıdır.

Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık