Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

07 Mayıs 2024, Salı

Son dakika Karaman haberleri

4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ‏

4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ‏

 Dünya'da ve Türkiye'de son zamanlarda çok sayıda insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğinin, kansere karşı savaşı kazanmak için toplumsal duyarlılığın artmasının gerekliliğinin, kanserle mücadelenin uzun soluklu bir maraton olduğunun ve toplumun her kesiminin katılımının sağlanmasının gerektiğinin farkına varılması çok önemlidir.

Ülkemiz, dünya kanser oranlarında riskli bir bölge olarak kabul edilmektedir. Dünyada en çok görülen kanser türü erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri olarak başı çekmektedir. Ülkemizde de durum farklı değildir. Son yıllarda bu kanser türlerinin yanı sıra erkeklerde cilt,  prostat, mesane, akciğer, mide,  kolon, kadınlarda ise troid, cilt, meme, uterus, kolon, over ve serviks kanseri ilk sıralarda yer almaktadır. İl bazında Karaman'a baktığımızda en sık görülen kanser çeşidinin cilt kanseri olduğunu ve bunu sırasıyla mesane, meme, prostat ve tiroid kanserinin takip ettiğini görüyoruz.

İlimizde bilindiği üzere Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı olarak çalışan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bulunmaktadır. KETEM Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen bir projedir. Bu merkezde kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında eğitim verilmiş olan doktor, hemşire, ebe ve röntgen teknisyenleri görev yapmaktadır. Bu özel konuya gönül vermiş olan personelimiz,  aynı zamanda kişiler arası iletişim ve sağlık eğitmenliği konularında da eğitilmiştir.

KETEM Kanser konusunda halkı bilinçlendirmekte ve erken tanı şansını arttırmaktadır. Halkımıza yönelik verilen eğitimlerde kanserden korunma yolları da yer almaktadır. Serviks ve meme kanserleri için yürütülen taramalar çeşitli yöntemlerle (mektup, telefon..) kadınlarımızın davet edilerek gerekli muayene ve testlerin yapılması şeklinde devam etmektedir. “Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir”

Önlenebilirliği ve Bakanlığımızca bu denli önem verilerek ilgili tüm hizmetlerin mümkün olduğunca ulaşılabilir hale getirilmesi kanser konusundaki hassasiyeti göstermektedir. Bu konuda halkımızın da kendi üstüne düşün görevi fark edip taramalarını yaptırması büyük önem taşımaktadır. Daha sağlıklı ve güzel bir yarın için bugünden taramaları yaptırmak ve önlem almak; yarına daha güvenli bakmak demektir.

İlçe, Belde ve Köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızdan KETEM hizmetlerinden faydalanmak isteyenlerin ulaşım ihtiyaçları Müdürlüğümüz tarafından karşılanmaktadır.

Daha ayrıntılı bilgi almak ve KETEM hizmetlerinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız  Müdürlüğümüz Kanser Birim sorumlusu Salih DİLMEN’ i arayabiliriler.

 

İLETİŞİM:

Salih DİLMEN 0 338 2265065

KARAMAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

www.karamanhsm.gov.tr

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık