16 Mayıs 2024, Perşembe

Son dakika Karaman haberleri

8 MART DÜNYA EMEKCİ KADINLAR GÜNÜ

8 MART DÜNYA EMEKCİ KADINLAR GÜNÜ

 New Yorklu kadın dokuma işçilerinin 1917 de Şubat Devriminin fitilini ateşleyen Petrogradlı kadın emekçilerin mücadele gününü kutluyoruz. New Yorktaki bir dokuma fabrikasında çalışan kırkbin  kadın işçinin örgütlendiği bu grev o zamana kadarki en kitlesel kadın eylemlerinden biridir. Bu eylemde 129 kadın işçi yanarak can vermiştir. Her yıl ilkbahar aylarında farklı tarihlerde kutlanan kadınlar gününün 8 Mart ta kutlanması kararı ise 1921 de Moskova da yapılan üçüncü Uluslar arası Kadınlar Konferansın da alınmıştır. EMEK ve BARIŞ sloganlarıyla sokaklara dökülen petrogradlı dokuma işçisi kadınların anısına 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.      
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü Özgürlük ve eşitlik mücadelesi açısından önemli ve anlamlı bir gündür. Ne yazık ki kadınlara yönelik artan şiddet olaylarının gölgesinde yaşıyoruz. Türkiye de aile içi şiddete uğrayanların korunması, gerekli tedbirlerin alınması için yasal düzenlemeler yapılsa dahi koruma talep eden kadınlar bile korunamamaktadır.

Kadınlar üzerindeki her türlü sömürü ve baskıya son vererek, kadının toplumsal ve siyasal yaşama etkin bir şekilde katılmasının yolunu açacak olan demokrasi mücadelesidir. Mücadele kadınlar için eşitliğin ve özgür gelişmenin yapı taşı olacaktır ve bu mücadele içinde bulunmak kadının beynine vurulmaya çalışılan prangaları kırıp özgürleşmenin ilk ve temel adımı olacaktır.

Kadının hak ettiği yere gelmesi, katılımcı üretken ve eşit bireyler olarak toplumda kabul görmesi yalnızca kadınların değil tüm toplumun sorumluluğudur.
CHP için kadın erkek eşitliği yurttaşlar açısından bir hak, devlet açısından da temel bir görevdir.

Haber Videosu


yukarı çık