20 Mayıs 2024, Pazartesi

Son dakika Karaman haberleri

16 Ekim Dünya Gıda Günü

16 Ekim Dünya Gıda Günü

İl gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden konu hakkında yapılan açıklamada: “16 Ekim Dünya Gıda Günü, FAO tarafından her yıl değişik bir konu belirlenmekte ve kutlamalar belirlenen bu tema çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler, iş açlık-yoksullukla mücadele ve doğal kaynakların korunması, kırdan-kente göçün azaltılması ve sürdürülebilir tarımsal üretim açısından " Aile Çiftçiliği'' nin öneminin vurgulanması amacıyla 2014 yılını "Uluslar arası Aile Çiftçiliği'' yılı olarak ilan etmiştir. FAO tarafından (Çiftçi Aileler, Dünyayı Besle Yeryüzünü Önemse) sloganıyla aile çiftçiliğinin dünya beslenmesi üzerindeki önemi vurgulanmaktadır. Tarımda aile işletmelerinin çok önemli olduğu ve mutlaka desteklenmesi, sürdürülebilir tarım için bir model olarak yaşatılması gerektiği bilimsel çevreler tarafından kabul görmüştür.
Aile çiftçiliği, bir aile tarafından yönetilen ve gerçekleştirilen, kadınlar ve erkekler dâhil olmak üzere, ağırlıklı olarak ailesel işgücüne dayalı tarım, ormancılık, balıkçılık, meracılık ve su ürünlerine yönelik üretim faaliyetlerini organize etme yöntemidir. Aile çiftçiliği ve küçük ölçekli çiftçilik küresel gıda güvenliği ile ayrılmaz şekilde bağlantılıdır. Aile çiftçiliği hem gelişen, hem de gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin unsurlarından biridir. Aile çiftçiliği geleneksel gıda ürünlerinin korunmasına yardımcı olurken aynı zamanda dengeli beslenmeye ve dünyada tarımsal çeşitliliğin korunmasına ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına da katkıda bulunmaktadır. Yerel ekolojiler ve arazi imkanları konusunda hassasiyetle benimsenmiş bir anlayışın koruyucuları olan aile çiftçileri, bu bilgilerini kullanarak genellikle verimi veya değeri düşük olan arazilerde karmaşık ve yaratıcı toprak yönetimi tekniklerini uygulayarak verimliliği sürdürmektedirler. Arazileri hakkında sahip oldukları derin bilgileri ve farklı toprakları sürdürülebilir şekilde yönetme becerileri ile çiftçi aileler pek çok ekolojik sistem hizmetinin iyileştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Çiftçi ailelerin kırsal kesimle güçlü ekonomik bağları bulunmaktadır; özellikle de gelişmekte olan ülkelerde işgücünün önemli bir bölümünü tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Buna ilaveten, aile çiftçiliğinin yarattığı gelir artışı yerel çiftlik dışı ekonomide, ev, eğitim, giyecek gibi harcamalarda kullanılmaktadır.
Aile işletmelerinde fertler hayvanıyla, toprağıyla bir aidiyet duygusu yaşayarak, o kültürü nesilden nesile taşımaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde tarımda, özellikle hayvancılıkta büyük şirketlerin payı sadece yüzde 3-4 civarında iken yüzde 96-97′si aile işletmesi oluşturmaktadır. Amerika’nın tarımsal üretimde, ihracatta başarısı varsa bunu aile işletmelerine borçlu olduğunu unutmamak gerekir. Avrupa Birliği’nde de durum pek farklı olmayıp, işletmelerin yüzde 98′i aile işletmeleri oluşturmaktadır. Tarımsal üretim yapan 12 milyon tarım işletmesinde istihdam edilen işgücünün yüzde 84’ü aile fertlerinden oluşmaktadır. Ülkemizde ve dünyada açlık sorunun olmadığı, her insan için sağlıklı ve yeterli gıdanın üretildiği bir dünya dileğiyle; Dünya Gıda Gününüz Kutlu olsun” denildi.
 

 

yukarı çık