15 Mayıs 2024, Çarşamba

Son dakika Karaman haberleri

Çatak Köyünde Kadın Çiftçilerimize Sürü Yöneticisi Sertifikaları Verildi

Çatak Köyünde Kadın Çiftçilerimize Sürü Yöneticisi Sertifikaları Verildi

 Türkiye’de bir ilk olma özelliğindeki eğitimlerini tamamlayan Çatak köyündeki 36 kadın çiftçimizin sertifikaları İlimiz Milletvekili Sayın Mevlüt AKGÜN, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Mustafa UZUN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ, daire müdürleri ve vatandaşlarımızın katılımı ile verilmiştir. 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ törende yaptığı konuşmada “İlimizde, küçükbaş hayvancılıkta bir sorun olarak karşımıza çıkan sürü yöneticisi(çoban) problemine çözüm bulmak amacıyla küçükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı köylerimizden; Kılbasan, Çoğlu, Eminler, Mesudiye, Ağılönü, Yeşildere, Taşkale ve Çatak köylerinde 9 adet kursta 271 kursiyerin katılımı ile gerçekleştirilen, sürü yönetimi elemanı kursları tamamlanmıştır.
Türkiye’de bir ilk olma özelliğinde olan Çatak köyünde açılan 2 adet kursa sadece bayanlardan oluşan 36 çiftçimiz katılmıştır. Kurslarımızdan altısı; İl Müdürlüğümüz, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü(Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü) işbirliği ile düzenlenmiş, üçü ise; İl Müdürlüğümüz ile Milli Eğitim İl Müdürlüğü(Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü)  işbirliği ile açılmıştır. Sürü Yönetimi Elemanı Benim kursları 3 hafta (15 iş günü) boyunca toplam 120 saat sürmüştür. Kurs kapsamında kursiyerlere, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından kurs müddetince günlük 20 TL ödeme yapılmıştır.
Bakanlığımızca, sürü yönetimi elemanı istihdamını artırmak ve sürülerin bilinçli kişilerce idaresini sağlayarak verimlerini yükseltmek amacıyla 2014 Yılı Tarımsal Desteklemelerine sürü yöneticisi istihdam desteği ilave edilmiştir. Söz konusu sürü yöneticisi istihdam desteği ile 500 baş ve üzeri küçükbaş hayvan sayısına sahip işletmelerde sürü yöneticisi istihdam eden işletmelere 5 bin lira destek verileceğini” belirtmiştir.
Belge dağıtım töreni öncesi Milletvekilimiz Sayın Mevlüt AKGÜN yaptığı konuşmada “İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz kırsaldaki köylerimizin gelişmesi için çok önemli çalışmalar yürütmektedir. Bu amaçla Göksu-Taşeli Kırsal Kalkınma Projesini hazırlayarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunmuş, proje Kalkınma Bakanlığımızca’ da uygun görülmüştür. Projenin uygulanmasına önümüzdeki günlerde başlanılacaktır. Bu anlamda bölge hayvancılığının gelişmesine önemli katkılar sağlayacak sürü yönetimi elemanı yetiştirme kursuna katılan siz değerli hanımefendilere teşekkür ediyorum.”dedi.
Konuşmaların ardından tüm kursiyerlerin belgesi Milletvekilimiz tarafından verilmiştir.












yukarı çık