14 Mayıs 2024, Salı

Son dakika Karaman haberleri

Mehmet Öztiryaki 21 Mayıs Dünya Süt Günü

Mehmet Öztiryaki 21 Mayıs Dünya Süt Günü

 Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında bütün üye ülkelerde kutlanması kararı aldığı "Dünya Süt Günü", 1991 yılından itibaren ülkemizde de her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. 
21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada: “Besin olarak ‘mükemmel gıda' olarak nitelendirilen süt, insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimin büyük öneme sahiptir. Süt tüketimi alışkanlığı, bebeklikten yaşlılığa kadar, bireyin zihinsel ve fiziksel gelişimine, vücudunun güçlenmesine ve sağlığının korunmasına çok ciddi oranda katkı sağlamaktadır.
“Çocukların gerek bedensel gerek zihinsel gelişimi için son derece önemli bir besin grubu olan süt ve süt ürünlerinin yeterince tüketilememesi nedeniyle çocuklar yeterli ve dengeli beslenememekte ve özellikle de yoksul ailelere ulaşamamaktadır. Bu durumun düzeltilmesi amacıyla çalışma başlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortak çalışması olan ve 3 yıldır sürdürülen Okul Sütü Projesini uygulamaya geçirilmiştir. Okul Sütü Projesi ile ülkemizde süt kalitesinin yükseltilmesi, hayvancılık ve hayvancılıkla ilişkili diğer sektörlerin de geliştirilmesi ve bu sektörlerde istihdam kapasitesinin arttırılması hedeflenmiştir. Dünyada 60’dan fazla ülkede uygulanan okul sütü programı, ülkemizde de 2012 yılından itibaren başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
İlimizde okul öncesi eğitimde ve ilkokullarda uygulanan Okul Sütü Programında bu yıl herhangi bir sorun yaşanmamış ve şu ana kadar süt içmeye bağlı olarak öğrencilerimizde rahatsızlanma olayına rastlanmamıştır.
TÜİK verilerine göre Ülkemizde süt üretiminde son 10 yılda ciddi artış olmuştur. 2004 yılında 10.679.406 ton olan süt miktarı, 2013 yılında 18.223.712 tona ulaşmış olup, İlimizde de bu artışa paralel olarak, yıllık üretilen süt miktarı 2002 yılında 25.037 ton iken 2013 yılında bu rakam 87.000 tona ulaşmıştır. 2013 yılında İlimizde üretimi yapılan 68.436.120 Lt süt için 4.523.336 TL tutarında süt destekleme ödemesi yapılmıştır. Bu bağlamda 20132 yılı itibariyle İlimizde üretim yapan 14 adet süt işleme tesisimizin 1.276 ton/gün çiğ süt üretim kapasitesi bulunmakta ve bu tesislerimizde 616 ton/gün çiğ süt işlenmektedir.
İlimizde yeni kurulan süt işleme tesisleriyle çiğ süte olan ihtiyaç artmış olup, sanayicimizin ihtiyacı olan süt üretimi için süt hayvancılığını geliştirici hayati öneme sahip projelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yapılan projelerden olan Tarıma Dayalı İhtisas(Süt Sığırcılığı) Organize Hayvancılık Bölgesi Projemiz Bakanlığımız tarafından yatırım programına alınmıştır.
Süt üretiminde emeği geçen başta süt üreticilerimiz olmak üzere sektörde faaliyet gösteren Birlik ve Kooperatiflerimizin, sanayicimizin ve tüketicilerimizin 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nü tebrik eder, sağlıklı ve bol kazançlı günler dileriz” denildi.

yukarı çık