11 Mayıs 2024, Cumartesi

Son dakika Karaman haberleri

01-07 NİSAN KANSER HAFTASI

01-07 NİSAN KANSER HAFTASI

 Kanser %90 oranında çevresel, %10 oranında ise kalıtsal faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır.
Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser konusunda planlar yapılmakta, tütün kontrolü, obezite, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunmaya yönelik kanserle mücadele planları oluşturulmaktadır
            Erken tanı ile önlenebilir kanserlerin tarama programlarına alınması ve uygulamanın başlatılması, eğitim yoluyla halkın bilinçlenmesi, kanserde korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan KETEM’in ( Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) kanserle mücadelede katkıları oldukça önemlidir.
Bu nedenle KETEM’lerin en önemli amaçları toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmektir. Evet! Sağlıklı bir yaşam sürerek ileriki yıllarda kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Serviks (Rahim Ağzı) kanseri taraması için 30–65 yaş aralığındaki kadınlar, 5 yılda bir kez rahim ağzından sürüntü örneği aldırarak taramalarını yaptırabilmektedir. Serviks (Rahim Ağzı) kanserini erken yakalayıp yok etmek için sadece 10 dakika yeterlidir.

yukarı çık