18 Mayıs 2024, Cumartesi

Son dakika Karaman haberleri

12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 92. YILI KUTLU OLSUN

12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 92. YILI KUTLU OLSUN

 Başkan SERİN’in mesajı şöyle:

“Millî marşlar, milletlerin kahramanlık destanlarıdır. Bayrağımız ve onun hürriyetini ebedîleştiren İstiklal Marşımız; milletimizin ruhunu, tarihini, ideallerini aksettiren ölmez değerlerdendir. Türk Milleti’nin bağımsızlığa ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milli Marş olarak kabul edilmesinin 92. yıl dönümünü büyük bir gururla kutluyoruz. İstiklal Marşı, Milli duygularımızı manevi değerlerle bütünleştiren ve her mısrasında Türk Milletinin bağımsızlık inancının, mücadelesinin, vatan sevdasının, hürriyet tutkusunun, hiçbir güce kulluk yapmayacağının ifade edildiği eşsiz bir eserdir. İstiklal Marşı yalnızca şerefli bir milletin mukaddes mücadelesinin ifadesi değil, aynı zamanda nesiller boyunca sürecek olan bir mirasın belgesidir. Millet olarak her ortamda gururla ve coşkuyla söylediğimiz İstiklal Marşı, hepimizin ortak paydası, buluşma noktamızdır. Bugün bile hâlâ güzel ülkemizin bağımsızlığına ve bütünlüğüne göz dikenlere, bölücülere, işbirlikçilere karşı en asil cevabımız, milli yeminimizdir.

Merhum Mehmet Akif’in, vatan toprakları işgal altındayken kaleme aldığı İstiklal Marşı; milli mücadele ruhunu, Türk Milleti’nin vatan sevgisini, bağımsızlığa olan tutkusunu en güzel biçimde yansıtmaktadır. Vatanı için gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmayan büyük Türk milletinin kahramanlık destanı olan İstiklal Marşı bugün de bizlere vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu göstermektedir. Türk Milleti'nin al yıldızlı bayrağı ile birlikte bağımsızlığını simgeleyen İstiklal Marşımız, kurtuluş mücadelemizin anlatıldığı, yediden yetmişe bu büyük milletin kahramanlık hikâyesinin en güzel anlatımıdır. Milli şairimiz Merhum Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nın her kıtasını, her satırını, hatta her kelimesini yüreğinden kopup gelen duygularla ve çok büyük bir ustalıkla nakış nakış işlemiştir. Önemli olan, Akif’in yoktan var olan bir milletin öyküsünü yazdığı bu muhteşem marşta, bugünkü neslin o döneme ait zorlukları, yoklukları ve o zor günlerden dirilen bir milletin hikâyesini kavrayabilmesidir. İstiklal Marşının anlamını ve manasını daha iyi anlayabilmek için Mehmet Akif Ersoy’u tanımalı ve o dönemin zorluklarını daha iyi anlamalıyız. Mehmet Akif Ersoy gibi değerleri yaşatmak, hatıralarına sahip çıkmak, eserlerini, fikirlerini, felsefesini, borcu bulunmasına ve üstüne giyecek paltosu bile olmamasına rağmen, her kuruşunu hak ettiği para ödülünü bile almayan bir ahlak anlayışına sahip kişiliğini, bugünkü nesillere aktarmak önemli bir sorumluluğumuzdur. İstiklal Marşında vurgulandığı gibi Türk Milleti ezelden ebede uzanan tarihi, kültürü, maneviyatı, ruh ve gönül yüceliğiyle her türlü engeli aşacak güce sahiptir. Milletimizi meydana getiren fertler olarak, bize armağan edilen bu eşsiz mısralardaki kardeşlik ruhunu, bu duygu birliğini dinmez bir coşkuyla ilelebet muhafaza edeceğiz. İstiklal Marşı'ndaki anlam ekseninde ilerleyen milletimiz, bu metinlerden saçılan bağımsızlık, özgürlük ve hakkaniyet ışığıyla yolunu aydınlatmaya devam edecektir.

 Bu duygular içerisinde İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilişinin 92. yıldönümünde; başta Mustafa Kemal olmak üzere, tüm kahraman şehitlerimizi ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz.’’

yukarı çık