Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

07 Mayıs 2024, Salı

Son dakika Karaman haberleri

Kmü’de Talasemi Konferansı Verildi

Kmü’de Talasemi Konferansı Verildi

KMÜ Sağlık Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu ile Mevlana Talasemi Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma Derneğinin ortaklaşa düzenlediği konferansa Vali Yardımcısı Erkan Karahan, KMÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, talasemi hastaları ve aileleri ile üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

“Talasemi son bulsun, talasemililer hayat bulsun”

Konferansta Mevlana Talasemi Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Dolu hastalık hakkında bilgiler vererek dernek faaliyetlerini anlattı.

Mustafa Dolu, “Konferanslar vererek, afişler dağıtarak talasemi hakkında halkı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Hastalar ve aileleri için piknik, sinema, gezi gibi moral etkinlikleri, hastalarımızın hayata atılması kolaylaşsın diye bilgisayar kursları düzenliyoruz. Talasemi hastaları ve ailelerini dinleyerek onların durumlarını, yaşadıklarını kavramaya çalışıyoruz. Talasemi, hasta için de ailesi için de çok zor ve masraflı bir hastalık. Talasemi son bulsun, talasemililer hayat bulsun temennilerimle.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de 1 milyon 400 bin talasemi taşıyıcısı var”

Etkinlikte sunum yapan Dr. Canan Tekin hastalık hakkında “Talasemi yani Akdeniz anemisi, Akdeniz şeridinde bulunan ülkelerde sık görülen bir rahatsızlık. Talaseminin en önemli yanı hayat kalitemizi çok kötü etkiliyor, ağır sonuçlara neden oluyor. Tedavisi oldukça zor ve çok maliyetli. Bir talasemi hastası tedavi için yılda 25 bin lira civarında harcıyor. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamaya göre 266 milyon talasemi taşıyıcısı var. Türkiye’de yapılan incelemelere göre de ülkemizde 1 milyon 400 bin taşıyıcı var. Ancak bunlar sadece test yaptıran, yani tespit edilebilenlerin sayısı. Tarama yapılmayan da çok fazla kişi var. Taşıyıcılar arası evlilikle de bu sayı her geçen gün artıyor.” dedi.

Karaman’da Güzel Uygulama

Türkiye’de hastalık için tehlikeli olarak görülen 33 bölge bulunduğunu ve bunlar içinde Karaman’ın da yer aldığını söyleyen Dr. Canan Tekin “Karaman tehlikeli bölgeler içinde. Ancak Karaman’da, her şehirde zorunlu olmayan güzel bir uygulama var. Evlenecek çiftler için talasemi testi yaptırmaları mecburi. Çoğu şehirde bu test zorunlu tutulmuyor. Taşıyıcı bireyler evlendikten sonra doğan çocuklarda ciddi sıkıntılar gördükleri zaman ancak anlıyorlar taşıyıcı olduklarını.” diye konuştu.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık