Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

27 Nisan 2024, Cumartesi

Son dakika Karaman haberleri

Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi” Hayata Geçti.

Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi” Hayata Geçti.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 35 ilde yürütülmekte olan “Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi”ne İlimizin de dahil edilmesi için İl Müdürlüğümüzce Kasım 2012 tarihinde Bakanlığa teklif edilmiş ve 08.01.2013 tarihli Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER’in olurları ile Karaman’ın projeye dahil edilmesi uygun görüldü.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ konu hakkında yaptığı açıklamasında: “Ülkemiz ve İlimiz tarımında hayvancılık sektörü, hayvansal gıda ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra, kırsal kesime istihdam sağlaması ve tarıma dayalı sanayinin desteklenmesi yönünden son derece büyük önem taşımaktadır. Hayvancılıkta arzu edilen gelişmenin temin edilebilmesi, verimliliğin ve karlılığın sağlanabilmesi büyük ölçüde kaliteli kaba yem üretimine bağlıdır.

Buradan hareketle hayvancılığın ihtiyacı olan kaliteli kaba yem açığının giderilebilmesi; Çayır mera alanlarının ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin artırılması, yem bitkileri ekilişlerinin artırılması, yıl boyunca ihtiyaç duyulan silaj yapımının yaygınlaştırılması ile mümkündür. 8’inci (2002-2007) ve 9’uncu (2007-2013) Beş Yıllık Kalkınma Planlarında yem bitkileri üretim alanlarının artırılması ve bu konuda yayım hizmetlerine ağırlık verilmesi yönünde hedef gösterilmiştir. Bu hedef doğrultusunda Bakanlığımızca “Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi” yürütülmektedir.

Proje 1991 yılında Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki 18 ilde başlatılmış, 1993 yılında Ardahan, Iğdır, Bayburt ve Gümüşhane illerinin katılması ile 22, 1994'te 12 Karadeniz ilinin katılımı ile 34, 1995'te Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ın katılımı ile 37 ilde uygulanırken, 1996–2005 yıllarında ülkesel hale getirilmiştir. Ülkesel düzeyde uygulanmakta olan proje verimli olabilmesi için 2006 yılından sonra hayvancılık potansiyeli yüksek olan 35 il de uygulanmasına karar verilmiştir.

Proje; Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hakkâri, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Malatya, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Siirt, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Yozgat, Ardahan, Batman, Iğdır ve Kilis İllerine İlimizin de eklenmesi ile birlikte 36 İlde uygulanmaktadır.

Proje ile: Ülkemizde kaba yem üretimini artırarak hayvanların mera üzerindeki otlatma baskılarını azaltmak, Hayvanların kaliteli kaba yem ihtiyaçlarını karşılayarak et ve süt üretimini artırmak, Hayvancılığı daha karlı bir üretim kolu haline gelmesini sağlamak, çiftçilerimize proje yolu ile silaj yapma teknikleri ile tanışmasını sağlayarak silaj üretimini artırmak, yem bitkilerinin üretimini artırılması yanında yem bitkileri tohumculuğun da gelişmesini sağlamak, ülkemizin ekilebilir arazisinde yem bitkisi ekiliş oranını % 25'lere çıkarmak, çiftçilerimize proje yolu ile yeni alet-makine ile tanışmasını sağlamak ve mekanizasyonun gelişmesini sağlamak, tarım dışı alanlarda ve bozulmuş meralarda suni mera kurulmasını teşvik etmek ve bu sayede hayvancılığımızın daha fazla araziden faydalanmasını sağlamak amaçlanmıştır. Bu faaliyetlerle ilgili özendirici ve teşvik edici girdileri temin etmek proje hedefleri arasındadır.

“Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi”ne İlimizin de dahil edilmesi teklifi konusunda Milletvekillerimiz de bilgilendirmiş ve TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanı Milletvekilimiz Lütfi ELVAN ve Mevlüt AKGÜN konuya yakın alaka göstermişler ve desteklemişlerdir. Projenin İlimiz tarım ve hayvancılığına hayırlı olmasını diliyor ve çalışmalarımızda her zaman yanımızda yer alan Vali Murat KOCA’ya, Milletvekilleri Lütfi ELVAN ve Mevlüt AKGÜN’e teşekkür ediyorum” dedi.


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık