Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

28 Nisan 2024, Pazar

Son dakika Karaman haberleri

Karaman Elması ve Çıtır Elma Üretimi

Karaman Elması ve Çıtır Elma Üretimi

 Bu kapsamda elma tüketimin arttırılmasında alternatif bir ürün olan “Cipslik Elmanın” ilimizde de üretilebilmesi için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Mehmet ÖZTİRYAKİ yatırımcılarla görüşmelerini sürdürüyor.

Bu görüşmeler kapsamda Biskot Bisküvi Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail TAYYAR ile görüşen İl Müdür Vekili ÖZTİRYAKİ açıklamasında: Karaman için elma büyük bir öneme sahip ve ilimiz elma üretiminde her zaman ilk üç içerisinde yer almaktadır. Ülkemizde yılda 2,6 milyon ton elma üretimi gerçekleştirilirken bunun 350-400 bin tonu ilimizde üretilmektedir. Bu üretim ileriki yıllarda yeni kurulan elma bahçelerinin de verim vermeye başlaması ile birlikte daha da artacaktır. İlimizde son dönemlerde kurulan elma bahçelerinin büyük bir bölümü ihracata yöneliktir. Ülkemiz elma ihracatı 80 bin tondur ve ilimizin ihracatı ise 5.500 tondur. Karaman soğuk hava deposu kapasitesinin 120.000 ton olduğu dikkate alındığında ihracat rakamımızın düşük olduğu görülmektedir. Elma üretiminde kalite standartları, verim ve çeşit anlamında ülkemiz ortalamalarının üzerinde yer alan ilimiz elmasının pazarlanması ve daha iyi fiyatlardan alıcı bulabilmesi için İl Müdürlüğü olarak yoğun çaba sarf etmekteyiz. Bu kapsamda elmanın daha fazla gelir getirmesi için farklı tüketim alanlarının bulunması gerekmektedir. İşte bu anlamda İlimiz gibi elma üretiminde önde olan illerden Isparta’da yapılan Elma Çalıştayında tanıma fırsatı bulduğumuz “çıtır elma” adı verilen ürünün Karaman’da da üretileceği fikrini İlimizdeki yatırımcılarla paylaşıyoruz.. Bu bağlamda ilimizin önde gelen sanayici ve işadamlarından olan Biskot Bisküvi Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail TAYYAR bey ile görüşerek,  kendilerine farklı bir ürün olan ve çerez olarak tüketime sunulan, obezite ve kolesterole karşı, “sağlıklı ara öğün”’ sloganıyla tüketiciye sunulan bu ürünün ilimizde üretilebileceğini anlattık. İsmail Bey ilimiz için bu ürünün önemli olduğunu, yatırım yapılabileceğini belirterek konuya olumlu baktıklarını ve değerlendireceklerini bildirmişlerdir. Daha önce de yaptığımız çeşitli görüşmelerde bu konuyu ilimizin sanayicileri, yatırımcıları ve Milletvekillerimizle de paylaştık.

Elmanın pazarlanmasında ve fiyat istikrarının sağlanmasında mamul ve yarı mamul olarak elmanın işlenerek pazara sunulması gerekmektedir. Bu anlamda Bakanlığımızca Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tüzel kişiliklere(Şirket-Tarımsal Kooperatif) 600.000 TL ye kadar olan hibe başvurularında 300.000 TL hibe desteği verilmektedir. İlimizde 2012 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 14 proje başvurusu yapılmış ve bunun 7 adedi elma soğukhava deposu ile boylama ve tasnifleme makinesi alımı ile ilgilidir. Özellikle elma cipsinin yurtdışında da üretilip, tüketiciye sunulduğu göz önüne alındığında cipslik elma üretiminin ilimiz elma üreticileri için umut vaat ettiğini söylemek mümkündür” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık