13 Mayıs 2024, Pazartesi

Son dakika Karaman haberleri

KARAMAN TARIMIN DEVİ OLACAK

KARAMAN TARIMIN DEVİ OLACAK

 Kırsal Kalkınma yatırımlarının desteklenmesi proğramı çerçevesinde , Karaman çiftçilerince alınan yüzde 50 hibe destekli makine ve ekipmanlarının dağıtım töreninde Konuşan Ak Parti Karaman Milletvekili ve Plan Bütçe  Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, Karaman’ın tamamen kapalı şebekeye geçireceklerini ve hedeflerinin Karaman’ın tarım merkezi olması olduğunu söyledi.

Törene Vali Murat Koca, Ak Parti Karaman Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Ak Parti İl Başkanı Kerim Dereli,       Tarım,Gıda Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Öztiryaki, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Baldı, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Bayır, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Çalışkan, İl Genel Meclisi üyesi Adem Kapar, Ziraat  Odası Başkanı Recep Muğlu ve çok sayıda çiftçi katıldı.

2007-2012 yılları arasında toplam 927 makine-ekipman için 5.885.882 Tl hibe ödemesi yapıldığını söyleyen Tarım Gıda ve Hayvancılık il Müdürü Mehmet Öztiryaki:”2012 yılında ayrı bir proğram olarak uygulanan bireysel sulama sistemleri  ve makine ekipman alımı için 2 damlama sistem, 2 yağmurlama sistem olmak üzere 4 proje için9 62.659 lira hibe ödemesi yapılmıştır,2013 yılında ilimize tahsis edilen 1.318.595 TL bütçe ile 241 makine ekipman hibe şeklinde desteklenecektir,Netice olarak ilimizde 2007 yılından bugüne kadar 7.667.106 TL hibe ile 1198 bireysel sulama sistemi ve makine projesi hayata geçirilmiş olacaktır.İlimizde 2003 yılından bugüne kadar 333 milyon TL bitkisel üretim, 89 milyon TL hayvancılık desteği olmak üzere toplam 422 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapılmıştır,”

Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise:”Türkiye ortalamasında en az yağış alan ikinci il olmamıza rağmen üreten çiftçimiz var.Zor şartlar altında üretiyorlar. Biz geleceğimizi planlamak zorundayız.Kop’da barajlar yükseliyor, toplulaştırma’da en önlerdeyiz.1000 günde 1000 gölet projesinde DSİ ilimize 15 gölet yapacak. Su sıkıntısı aşmak zorundayız.Sizler desteği hak ediyorsunuz.”

Ak Parti Karaman Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyon Başkanı Lütfi Elvan,yeni dönemde tarım sektöründe iyi olan, verimli olan ülkeler gelişmiş ülke olacak diyerek:”Karaman büyük bir tarım potansiyeline sahip, 6-7 yıldır biz tarımı nasıl geliştiririz arayışında olduk.Toplulaştırma ile başladık,1 yılda 50 milyon harcadık. Sulama projelerine üç yılda 50 milyon yatırım yaptık. Bu kapalı sistemi yaparken, köylümüzden 1 kuruş almadık, hepsi hibe ile yapıldı.Karaman olarak kapalı şebekeye geçmek zorundayız.Dağ köylerimize 300 milyon ile 1 milyar arasında yatırım yapıyoruz.Tarımın merkezi olacağız.Problem kuraklı, bunun içinde 2 ayaklı projemiz var. Ova köylerimiz ve dağ köylerimiz için Ova köylerimiz için erozyonu önleme adına ağaçlandırma başlatacağız.Dağ köylerimizde ise bir köy bir ürün projesini hayata geçireceğiz.Köylerimiz uzmanlaşacak.Bu 100 milyonluk bir projedir.”

Vali Murat Koca ise, çocukluğundaki tarım aletlerinin gözünün önüne geldiği belirterek:”Şimdi çok zengin aletlerle karşı karşıyayız.Bu aletler ile maliyetler düşecek, verim artacak.Ürünler daha çok çıkacak. Ben bu aletlerle çiftçilerimize  bol kazanç diliyorum.”

Konuşmaların ardından hibe destekli makine ve ekipmanların hak sahiplerine aletleri verildi.

























yukarı çık