17 Mayıs 2024, Cuma

Son dakika Karaman haberleri

“DUMLUGÖZE’DE USULSÜZLÜK VAR MI?”

“DUMLUGÖZE’DE USULSÜZLÜK VAR MI?”

 Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Sarıveliler Dumlugöze’de yapılan HES çalışması sırasında ormanların tahrip edildiğini, burada usulsüz yapıldığını iddia etti ve Çevre Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu, Bakan Eroğlu ise HES çalışmalarının ÇED raporu ve yasal izinler doğrultusunda yapıldığını söyledi. Bu konuda Plan Bütçe Komisyonundaki soru ve cevap şu şekildedir:

Mustafa Kalaycı (Konya)-Karaman Sarıveliler'e bağlı Dumlugöze'de yapılan HES çalışması  Burası, yabani hayatın doğal olarak kaldığı nadide yerlerden birisi, mutlaka görme imkânınız da olmuştur. Burada bir HES çalışması var ve burada ormanların tahrip edildiğine dair bize yoğun şikâyetler iletildi. Hatta, oradaki köylünün yolları da kullanılmaz hâle geldiğinden cenazelerini bile götüremez duruma düştüler. Kışın eylem de yapmışlardı. Ben, bu konuda ne yapıyorsunuz, bu ormanları, yaban hayatını koruma adına yapılan bir çalışma var mı diye sormuştum. Cevabınızda "Bu şikâyetler bir komisyon marifetiyle araştırılacak" diyorsunuz. "Bölgedeki orman alanları Ermenek Orman İşletme Müdürlüğümüzce korunmakta olup tespit edilen usulsüzlükler hakkında önümüzdeki mevzuata göre yasal işlem yapılmaktadır" diyor. Bu konuda yapılan bir şey oldu mu bugüne kadar, onu soruyorum.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu- Karaman İli, Sarıveliler İlçesi, Dumlugöze, Koçaşlı, Daran Köylerinden geçmekte Ermenek çayı üzerindeki HES tesisi çalışmaları, ÇED raporu ve yasal izinler doğrultusunda yapılmaktadır. Orman alanlarında yapılan tüm çalışmalar, verilen izin kapsamında olup; mevzuata ve ormancılık tekniğine aykırı bir husus yoktur. İl özel idaresinin yetki ve sorumluluğunda olan köy yollan, ulaşıma açık olup trafiğe kapalı yol bulunmamaktadır. Bu bölgede yaban hayatının korunması ile alakalı olarak her hangi bir koruma alanı ilan edilmemekle birlikte; yaban hayatının korunmasında İdaremizin gereken hassasiyeti göstermektedir.

yukarı çık