17 Mayıs 2024, Cuma

Son dakika Karaman haberleri

KARAMAN’IN DÜNÜ VE BU GÜNÜ

KARAMAN’IN DÜNÜ VE BU GÜNÜ

 Karaman Belediyesi son 4 buçuk yıldır şehrin tamamında modern bir kent olma yolunda önemli çalışmalar yaptı ve bu çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Belediye, özellikle şehrin merkezinde çirkin görünümleri ile görüntü kirliliği yaratan yapıları ortadan kaldırarak yerlerine yeşil alanlar ve otoparklar yapıyor.

 

Eski Adliye Binası kaldırıldı ve yerine estetik ve kullanışlı Kuğulu Park yapıldı. Çukurbahçe olarak bilinen ve çevresine büyük tehlike arz eden çöküntü alana ise altı 2 katlı otopark, üzerine yeşil alan olan park yapıldı. Büyük bir sorun olan İsmet Paşa Caddesi’ndeki Emlak Bankası eski hizmet binası yıkıldı, yerine bugünlerde Cambaz Gazi Parkı’nın yapımı devam ediyor. Karaman Kalesi eski ve tüm kötü unsurlarından arındırılarak Karaman’a tekrar kazandırıldı ve bu günlerde vatandaşların yoğun olarak gittiği bir yer haline geldi. Öte yandan Karaman’ın en büyük parkı olan ve adını Türkçe’nin büyük şairi Ali Şir Nevai’nin kısa adı olan Mir Ali’den alan Mir Ali Parkı ve Mesire alanının yapımı da tamamlanmak üzere.

 

Bütün Parklar Güneş Enerjisi İle Aydınlatılacak

Bilindiği üzere yapımı devam eden Mir Ali Parkı, Karaman’ın en büyük parkı olma özelliğini taşıyor. Bu büyük parkın gece aydınlatılması tamamen güneş enerjisi ile sağlanacak. Üzerinde güneş panelleri bulunan estetik görünümlü aydınlatma direkleri park alanına yerleştirildi.

Mir Ali Parkı’nın yanı sıra Karaman’ın önemli simgelerinden olan Karaman Kalesi ve çevresi de güneş enerjisi ile aydınlatılacak.  MEVKA (Mevlana Kalkınma Ajansı) desteği ile kurulacak olan bu sistem sayesinde Karaman Belediyesi önemli ölçüde tasarruf edecek. Projenin bedelinin %51’lik kısmı MEVKA tarafından, %49’luk kısmı ise Karaman Belediyesi tarafından karşılanacak. 20 ve 40 watt’lık toplam 118 aydınlatma direği, Kale ve çevresinde uygun yerlere konulacak. Sitemin sonbahar aylarında faaliyete geçeceği bekleniyor.

Ayrıca Karaman’da bulunan bütün yeşil alan ve parklar zamanla güneş enerjisi ile aydınlatma sistemine geçecek.

 

Sistem 2 Yılda Kendini Amorti Edecek

Bilindiği gibi Türkiye’de bütün belediyeler, park ve bahçelerin aydınlatma bedellerini kendi bütçelerinden karşılıyor. Kurulacak olan güneş enerjisi ile aydınlatma (SOLAR) sistemi, yapılan hesaplamalar sonucunda yapılış maliyetini 2 yıl gibi kısa bir sürede sağladığı tasarruf sayesinde kendini amorti ediyor. Karaman Belediyesi de böylece yapmış olduğu tasarrufla, bütçesinde önemli ölçüde tasarruf edecek.

yukarı çık