Web Tasarım kuş kovucu Plastik Kuşkonmaz Tekirdağ çilingir plastik kuşkonmaz tel Tekirdağ yat turu Tekirdağ web tasarım Plastik Kuşkonmaz iş elbiseleri tekirdağ organizasyon

07 Mayıs 2024, Salı

Son dakika Karaman haberleri

Vali Koca, Derbe Höyüğünde Başlatılan Kazı Çalışmalarını İnceledi

Vali Koca, Derbe Höyüğünde Başlatılan Kazı Çalışmalarını İnceledi

 Vali Koca’nın kazı alanında yaptığı incelemeler sırasında İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yıldız ve Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekocak hazır bulundu. Kazı çalışmaları hakkında Vali Koca’ya bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekocak, açılış günü yapmış olduğu açıklamalarda bahsetmiş olduğu jeoradar taramasında tespit edilen yaklaşık kare şeklindeki yapının kazı çalışmalarında ortaya çıktığını ifade ederek, "Jeoradar çalışmaları bizim için son derece önemli. Bu yüzden höyüğün diğer alanlarında da benzer çalışmaları yürüteceğiz ve böylece hem zamandan, hem de işgücünden tasarruf edeceğiz. En önemlisi de höyüğün farklı yerlerinde gelişigüzel çukurlar açmayacağız, açacaklarımız ise bu çalışmalar sonucu elde edilen kesin veriler sonucunda gerçekleşecek. 11 Temmuz 2013 gününden bu yana ortalama 10 işçi ve 8 arkeologla kazı çalışmalar yürütüldü. Bu zaman zarfında 4.00x4.00 metre ölçülerinde 19 adet sondaj çukuru açıldı ve bu sondajlarda mimari kalıntıların yanı sıra, mezarlar ve çok sayıda pişmiş topraktan yapılmış kap kacak ve de az sayıda cam ve metal obje gün ışığına çıktı. Ortaya çıkan yapı kalıntılarının yoğun şekilde tahribata maruz kalmış olması nedeniyle işlevlerini ve plan tiplerini kesin olarak tespit edebilmek şu an için çok güç görünmekle birlikte burada muhtemelen depolama ve yaşam alanı olarak kullanılmış mekanların olduğu söylenilebilir. Hatta buradaki mimari unsurların farklı dönemlerde tamirat, değişiklik ve eklemeler yapmak suretiyle tekrar tekrar kullanılmaya devam ettiğini görüyoruz. Öyle ki bazen bir duvarda taşların sökülmesiyle oluşturulmuş küçük bir alanın bazen de bir mekanın içerisinin veya mekanı oluşturan duvarın üzerine mezarlar yerleştirilmiş. Duvarların oldukça zayıf bir işçiliğe sahip olması, hatta kimi zaman yıkılan bölümlerde kerpiç duvar kullanmaları nedeniyle burada yaşayanların çok zengin bir topluluk olmadığını düşünmekteyiz" dedi.

Çıkan pişmiş toprak, cam ve metal buluntuların kayıt altına alındığı laboratuvar çalışmaları hakkında bilgiler veren Tekocak, ele geçen seramikler daha çok II. bin ile I. bine ait Demir Çağı, Helenistik ve Roma Dönemi uygarlıklarına ait olduğunu, dolayısıyla da höyükte çok uzun bir süreçte yerleşimin devam etmiş olabileceğini, ele geçen az sayıdaki seramik örneklerden de bu höyüğün Neolotik Çağa kadar da gidebileceğini düşündüklerini söyledi. Bugüne kadar yapılan kazı çalışmaları sonucunda burasının Hristiyanlık için son derece büyük öneme sahip olan Derbe Antik kenti olup olmadığı ile ilgili henüz kesin verilere sahip olmadıklarını, bununla ilgili büyük bir titizlik ve sabırla çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Tekocak, burasının Derbe olduğunun kanıtlanması halinde bölgenin en azından Hristiyanlar için önemli olan bir Antakya veya bir Efes kadar ilgi görebileceğini sözlerine ekledi.

Tekocak, son olarak bugüne kadar var olan ilgi ve destek için başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederek, bu desteğin artarak devam etmesi temennisinde bulundu.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
yukarı çık