11 Mayıs 2024, Cumartesi

Son dakika Karaman haberleri

Taşeli Bölgesine Budama Eğitimi Verildi

Taşeli Bölgesine Budama Eğitimi Verildi

 Bu bölgede yaşayan insanlarımızın gelir kaynaklarından en önemlisi meyveciliktir. Özellikle bölgenin rakım ve iklim şartlarına çok uygun olan kiraz ve ceviz bahçelerinin kurulması ve mevcut bahçelerden de birim alandan daha yüksek gelir elde edilmesi için çeşitli projeler hazırlanmış ve bu kapsamında Taşeli Bölgemizde eğitimlere başlanmıştır.

Konu hakkında bir açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ: “İlimizin tarımsal arazi varlığı kısıtlı olan ve geçimini tarım ve hayvancılıktan temin eden Taşeli bölgemizdeki köylerimizde tarımsal üretimde verim ve kalitenin yükseltilmesi ile bu köylerimizdeki çiftçilerimizin gelir seviyesinin ve hayat standardının yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması ve istihdamının artırılması amaçlarıyla bir çok  projeler hazırladık ve uygulamaya koyduk. Bu projelerimiz ile çiftçilerimize alternatif gelir kaynakları sunmaktayız ve bunlar arasında meyveciliğin öne çıktığını görmekteyiz. İlimizin tarımsal yapısı incelendiğinde hedef alınan köylerimizde iklim ve toprak koşullarının meyve yetiştiriciliğine çok uygun olduğu görülmektedir. Bu kapsamda İlimiz Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla İlçelerinde büyük bir ekonomik öneme sahip kiraz ve ceviz yetiştiriciliğinde budama, sulama, gübreleme ve ilaçlama tekniklerinin üreticilerimiz ve personelimiz tarafından daha bilinçli ve tekniğine uygun yapılmasının sağlanması için bir dizi eğitim düzenledik. Eğitimler Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma istasyonu Müdürlüğünden kiraz ve ceviz konusunda uzman olan Dr. Hasan Cumhur SARISU ve Ziraat Yüksek Mühendisi Yılmaz SESLİ ile birlikte İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Refik KİRAZ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli konu uzmanları Ziraat Mühendisi Şener EREN, Tekniker Servet KARAZOR ve İsmail ÖNAL tarafından verilmiştir. 21-22-23 Mart 2013 tarihlerinde Ermenek ve Başyayla İlçelerinde çeşitli bahçelerde uygulamalı olarak verilen eğitimlere 37 üreticimiz ve İlçe Müdürlüklerimiz teknik personeli katıldı.

Projelerimiz ile köylerimizdeki göçün önüne geçilmesi, sosyal yaşamın geliştirilmesi ve bu köylerimizde yaşayan çiftçilerimizin gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi sağlanarak istihdam oluşturulacak ve refah seviyesi yükseltilecektir. Bu projelerimizin planlanması ve uygulanmasında hep yanımızda olan ve desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz Murat KOCA’ya, Milletvekillerimiz Mevlüt AKGÜN ve Lütfi ELVAN’a teşekkür ediyorum” dedi.









yukarı çık