11 Mayıs 2024, Cumartesi

Son dakika Karaman haberleri

Teknik Komisyonu Şanlıurfa ve Diyarbakır İnceleme Gezisi

Teknik Komisyonu Şanlıurfa ve Diyarbakır İnceleme Gezisi

 İlimizde kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas (Süt Sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesi altyapı ve üst modül projesi hazırlamak için oluşturulan teknik komisyonca İlimizdeki projeye örnek teşkil edebilecek kuruluş çalışmaları devam eden organize sanayi hayvancılık projelerini ve TİGEM Ceylanpınar süt sığırcılığı işletmelerini yerinde görmek üzere Şanlıurfa ve Diyarbakır illerine bir inceleme gezisi düzenlendi.

Düzenlenen teknik gezi hakkında bir açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ: “Türkiye’de ilk ve tek örnek teşkil edecek olan Karaman Süt Sığırcılığı Tarıma Dayalı İhtisas Sanayi Bölgesi kuruluş  çalışmaları için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yatırım programına alınan Diyarbakır Besi Organize Sanayi Hayvancılık Bölgesi ve TİGEM Ceylanpınar süt sığırcılığı işletmelerini incelemek üzere 09-12 Nisan 2013 tarihleri arasında proje teknik elemanları ile birlikte incelemelerde bulunduk.

Karaman İlimizin ekonomisi büyük ölçüde tarım ve tarıma dayalı sanayiye dayanmaktadır. Ancak ilimizde faaliyet gösteren süt ve süt ürünleri işleyen işletmelerimizde işlenen sütün % ancak % 9,2 si ilimiz sınırları içindeki işletmelerden karşılanmaktadır. İlimize diğer illerden getirilen süt miktarını eklediğimizde bile süt işleme kapasitesinin ancak % 28,4 kullanılabilmekte,  % 71,6 lık oranı ise kullanılamamaktadır. Bu bağlamda ilimiz hayvancılığının geliştirilmesi ve üretimin arttırılması için Sayın Valimiz Murat KOCA ve Milletvekillerimiz Sayın Lütfi ELVAN ile Mevlüt AKGÜN’ün teşvikleri ile hazırlanan Karaman Tarıma Dayalı İhtisas (Süt Sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından 24 Ocak 2013 tarihinde kesin yer seçimi onayı verilmiştir. Projenin maliyeti açısından büyük bölümünü oluşturan altyapı inşaatı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Yatırım Programına alındıktan sonra ihalesi yapılarak konuya ilişkin hibe ve kredi imkanları ile karşılanacaktır. Üst yapılar ise ilimizde proje kabulüne başlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) tarafından % 50 hibe imkanları ile karşılanabilecektir. Tarıma Dayalı İhtisas (Süt Sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesinin faaliyetine başlaması ile birim hayvandan elde edilen ürün ve gelir artacak, süt işletme tesislerinin ihtiyacı olan sütler ilimiz sınırları içerisindeki hayvancılık işletmelerinden temin edilerek ilimiz ekonomisine önemli katkılar sağlanarak dünya standartlarına ulaşma yolunda önemli adımlar atılmış olacaktır. ” dedi.





yukarı çık